Aromatyczna zupa krem jarzynowa z dynią

Zupa dyniowa, która dynią nie smakuje… za to pachnie wspaniale i jest sycąca, mimo że wegetariańska. Można ją posypać parmezanem, podać do niej grzanki lub grissini.

Składniki (na 2,5l zupy) :

  • włoszczyzna: 3 marchewki, duża pietruszka, seler, por, cebula
  • duża gałązka lubczyku, liść laurowy
  • 1 średni ziemniak
  • pół dyni hokkaido (ok 1/2 kg), obrana ze skóry i wydrążona
  • 1 kostka rosołowa (warzywna lub drobiowa)
  • natka kolendry i/lub pietruszki
  • przyprawa ras-el-hanout, curry lub garam masala
  • kwaśna śmietana
  • maggi
  • ok 150-200g fasoli (ja dałem czarną)

Jak to zrobić ?

  1. Poprzedniego dnia namocz fasolę.
  2. Odlej wodę z fasoli, zalej nową i wstaw do gotowania.
  3. Włóż wszystkie warzywa do garnka, dynię można wcześniej opiec w piekarniku, dodaj liśc laurowy i lubczyk, zalej zimną wodą ok 2-3 cm ponad warzywa (mi się zmieściło w garnku 3l)
  4. Ugotuj bulion, na koniec dodaj kostkę rosołową. Sprawdź czy fasola się ugotowała – to może potrwać…
  5. Wyjmij por, liść i lubczyk z rosołu
  6. Zmiksuj wszystko
  7. Dopraw maggi i przyprawą
  8. Do miseczki nalej zupy, wrzuć ugotowaną fasolę, na wierz łyżka śmietany,ew oliwa z oliwek (może być truflowa) i posiekana natka kolendry i pietruszki
  9. Do tego mogą być grzanki, groszek ptysiowy, grissini…
Aromatyczna zupa krem jarzynowa z dynią

Aromatyczna zupa krem jarzynowa z dynią

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz