Babka makaronowa Malma

Przepis na obiadowe danie i makaron w nietypowej formie. W smaku dominują nuty wschodnie – słodkawo-słone, możesz też dodać chilli dla zaostrzenia. Wymaga trochę pracy,ale zostanie spałaszowany z namiętnością 🙂

Składniki

  • 120g makaronu Malma Capellini Nidi
  • 350 mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży bakłażan
  • 60g śliwek suszonych bez pestek
  • 70g sera Bursztyn lub innego dojrzałego, żółtego sera
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki sosu hoi-sin
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • pieprz
Składniki do babki makaronowej Malma

Główne składniki do babki makaronowej Malma

Jak to zrobić?

  1. Bakłażan pokrój w cienkie plastry (2 mm) -tak, by wystarczyło na wyłożenie formy (tortownicy) o średnicy 20 cm
  2. Wstaw posoloną wodę do gotowania makaronu
  3. Plastry bakłażana smaż na rozgrzanym oleju, aż się przyrumienią, odłożyć na papierowy ręcznik, odsączyć przyciskając ręcznik
  4. Wrzuć makaron do gotowania i ugotuj go,a następnie odcedź
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem)
  6. Na patelnię wlej łyżkę oleju, podsmaż na przezroczysto cebulę
  7. Do tego dodaj mięso, usmaż, aż zmieni kolor
  8. Dodaj koncentrat, sos hoi-sin, śliwki , resztę bakłażana pokrojoną w kostkę
  9. Popieprz do smaku
  10. Starkuj ser
  11. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie plasterkami bakłażana
  12. Połowę sera i czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszaj z masą z patelni, a następnie z makaronem
  13. Całość włóż do tortownicy, na koniec posyp resztą sera
  14. Wstaw do piekarnika i piecz 40 min
  15. Po upieczeniu pozwól ostygnąć 5 minut i wyjmij z formy przewracając do góry nogami

 

Babka makaronowa Malma

Babka makaronowa Malma

SMACZNEGO !

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Babka makaronowa Malma

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.