Przepis pochodzi z duńskiego portalu Politiken, nieco przez mnie zmodyfikowany.
Składniki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 500g buraków
- 1l bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- oliwa
- pęczek szczypiorku
- 200g kwaśnej śmietany przynajmniej 18%
- 200g bekonu
- 100 ml koncentratu barszczu czerwonego
Jak to zrobić?
- Obierz cebule i czosnek, pokrój w kawałki, Warzywa obierz i pokrój w grubą kostke.
- W garnku rogrzej oliwę i smaż cebule i czosnek 5 min na średnim ogniu
- Dodaj pozostałe warzywa i kolendrę ( ja ją wcześniej uprażyłem i roztarłem w moździerzu) i smaż 10 minut
- Wlej bulion, koncentrat barszczu i gotuj ok 40 min pod pokrywką,aż buraki będą miekkie
- Zmiksuj zupę, dopraw do smaku solą, pieprzem, ew sokiem z limonki
- Bekon w plastrach usmaż na patelni albo upiecz
- Podając włóż łyżkę kwaśnej śmietany, posyp siekanym szczypiorkiem i dodaj bekon
Smacznego!
Ciekawy przepis. Bardzo lubię miksowane zupy. Będę musiała wypróbować.