Barszcz-krem z bekonem

Przepis pochodzi z duńskiego portalu Politiken, nieco przez mnie zmodyfikowany.

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 500g buraków
  • 1l bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • oliwa
  • pęczek szczypiorku
  • 200g kwaśnej śmietany przynajmniej 18%
  • 200g bekonu
  • 100 ml koncentratu barszczu czerwonego

Jak to zrobić?

  1. Obierz cebule i czosnek, pokrój w kawałki, Warzywa obierz i pokrój w grubą kostke.
  2. W garnku rogrzej oliwę i smaż cebule i czosnek 5 min na średnim ogniu
  3. Dodaj pozostałe warzywa i kolendrę ( ja ją wcześniej uprażyłem i roztarłem w moździerzu) i smaż 10 minut
  4. Wlej bulion, koncentrat barszczu i gotuj ok 40 min pod pokrywką,aż buraki będą miekkie
  5. Zmiksuj zupę, dopraw do smaku solą, pieprzem, ew sokiem z limonki
  6. Bekon w plastrach usmaż na patelni albo upiecz
  7. Podając włóż łyżkę kwaśnej śmietany, posyp siekanym szczypiorkiem i dodaj bekon

Smacznego!

 

Barszcz-krem z bekonem

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Barszcz-krem z bekonem

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.