Bigos staropolski

Przepis na bigos jest niby prosty. Ale każdy kucharz ma swój gust. Pod tą samą nazwą można znaleźć diametralnie różne smaki.

Poniższy jest zatem według mojego upodobania oraz wskazań Kapituły Polskiego Smaku,a jego zrobienie zajmie prawie tydzien…

Składniki:

– kapusta kiszona (ja użyłem niemieckiej na białym winie), mozna dodac świeżą,ale ja lubie czad 😉

– różne wędliny (ja dałem kiełbasę 'wiejską’, jałowcową, z dzika, troche obgotowanego wedzonego boczku, wedzone zeberka obrane

– można dać obsmażone mięso pokrojone w kostki np wołowe, drobiowe, dziczyznę, słoninę

– cebula

– grzyby suszone, suszone sliwki , świeże jabłka,

– przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, całe ziarenka pieprzu, kminek, jałowiec, majeranek

– czerwone wino, koncentrat pomidorowy , miód

Jak to zrobić ?

1. Podsmażyc na oleju mięso, wędliny i cebule pokrojoną w piórka

2. Dodać pokrojona kapustę i czerwone wino wytrawne (na 4 litry bigosu jakies 1/2 – 3/4 butelki)

3. Dodać przyprawy i dusić

4. Grzyby ugotowac i pokroic, dodac do bigosu, wywarem z grzybow podlewac duszący sie bigos

5. Dodać śliwki, poddusic

6. Nastepnego dnia dodac koncentrat pomidorowy, poddusic, wystudzic

7. Następnego dnia poddusić, dodać tyle miodu żeby złamać kwas kapusty (ale nie moze bigos smakować miodem)

8. Ja dusiłem bigos 1- 2 razy dziennie przez 5 dni, zagotowałem, troche poddusiłem. Trzeba go podlewac- mozna wywarem z zeberek, bulionem, wodą, winem, niektorzy twierdza ,że dobrze jak sie troszke przypali (a ma do tego skłonności)

Smacznego !

PS. zdjęcie… bigos trudno atrakcyjnie sfotografować….

bigosik

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.