Bigos z młodej kapusty

Lekki bigos z młodej kapusty – smaczny i szybki w przyrządzaniu.

Letnią porą nie ma się ochoty na ciężkie i bardzo kwaśne smaki. Młodą kapustę lubie jeść zasmażaną na słodko-kwaśno według przepisu mojej mamy.  Zachciało mi się jednak czegoś, co bardziej przypomina bigos.

Ten bigosik zrobiony jest bez dodatku kwaśnej kapusty, ale z mięsnymi dodatkami. Ważne jest, aby dodatki mięsne – słonina/boczek i kiełbasa były dobrej jakości, a przynajmniej dobrze uwędzone – doda to aromatu potrawie. Ja skorzystałem z mojej słoniny wędzone natartej papryką i czosnkiem i czegoś w rodzaju kiełbasy chorizo – nieco bardziej pikantnej.

Aby smak nie był nudny jest lekko zakwaszony octem winnym i koncentratem pomidorowym. Poziom kwaśności oczywiście dostosujcie do Waszych upodobań. Pamiętajcie tylko, że dokwasić zawsze można, zmniejszyć kwaśność jest trudniej ;). Poza tym w składzie jest dużo koperku dobrze pasującego do młodej kapusty.  Ponieważ nie jest długo duszony kapusta zachowuje chrupkość.

Przepis autorski.

PS. Bigosowi trudno zrobić atrakcyjne zdjęcie 😉

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 młoda kapusta lub pół dużej
  • duży pęczek koperku (3 czubate łyżki posiekanego)
  • 150g wędzonej słoniny lub boczku
  • 200g dobrze uwędzonej kiełbasy (2 małe laski)
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • sól,  pieprz

Jak to zrobić?

  1. Słoninę lub boczek pokroić na plasterki – mogą być duże takie 1×1 cm
  2. Wrzucić do garnka i podsmażyć (szkoda brudzić patelni 😉 ), aby wytopił się tłuszcz
  3. Cienko poszatkować kapustę, a cebulę pokroić w półplasterki (tzn. obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki)
  4. Wrzucić kapustę i cebulę do podsmażonej słoninki
  5. Przesmażyć wszystko mieszając, aż nieco zmięknie
  6. Dorzucić posiekany koperek i kiełbasę pokrojoną w plastry, wlać ocet, dołożyć koncentrat
  7. Wymieszać i poddusić pod przykryciem ok 10 min
  8. Spróbować i doprawić pieprzem, ew. solą (słonina i kiełbasa są już słone)

Smacznego ! Zachęcam do zrobienia tego bigosu – prostej i smacznej potrawy i do podzielenia się wrażeniami w komentarzach :).

A może dodacie do niego jakieś swoje dodatki ? Można np. liść laurowy albo suszone grzyby…

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.