Fajna rzecz na imprezę, albo do piwa. Naprawdę chrupiące i smaczne, nawet po jakimś czasie. Przepis podpatrzony u kolegów z USA… http://www.youtube.com/watch?v=0Mz4NTozNXw&feature=related . Wypróbowane w spolszczonej wersji… Panierka panko daje większa objętość (na zdjęciu), ale bułka tarta smakuje i chrupie tak samo, bo sekret podobno jest w puree. W karnawale w sam raz. U mnie było na Sylwestra….
Składniki :
- 4 średnie lub duże cebule
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyzki puree ziemniaczanego w proszku
- szklanka zimnej, gazowanej wody mineralnej
- panierka panko lub bułka tarta
- ostra papryka w proszku
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak to zrobić ?
- Przygotuj ciasto: wymieszaj mąki, puree, wodę i paprykę (dość sporo – powinno być czerwonawe) i odstaw na 10 min
- Pokrój cebulę w krążki, panko lub bułkę tartą wysyp na talerz, przygotuj 2 widelce – jeden do ciasta, drugi do panierki
- Rozgrzej olej do 180 st C
- Zanurz krążki cebuli w cieście i obtocz je w panierce, smaż na złoto-brązowo
- Osącz na papierowym ręczniku i posól dość mocno do smaku
Smacznego !
Bardzo lubię krążki cebuli w cieście. Dawno nie robiłam takiej przekąski. Twoje wersja jest ciekawa.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku.