Chrupiące krążki cebulowe – przystawka karnawałowa

Fajna rzecz na imprezę, albo do piwa.  Naprawdę chrupiące i smaczne, nawet po jakimś czasie. Przepis podpatrzony u kolegów z USA… http://www.youtube.com/watch?v=0Mz4NTozNXw&feature=related . Wypróbowane w spolszczonej wersji… Panierka panko daje większa objętość (na zdjęciu), ale bułka tarta smakuje i chrupie tak samo, bo sekret podobno jest w puree. W karnawale w sam raz. U mnie było na Sylwestra….

Składniki :

  • 4 średnie lub duże cebule
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyzki puree ziemniaczanego w proszku
  • szklanka zimnej, gazowanej wody mineralnej
  • panierka panko lub bułka tarta
  • ostra papryka w proszku
  • olej słonecznikowy do smażenia

Jak to zrobić ?

  1. Przygotuj ciasto: wymieszaj mąki, puree, wodę i paprykę (dość sporo – powinno być czerwonawe) i odstaw na 10 min
  2. Pokrój cebulę w krążki, panko lub bułkę tartą wysyp na talerz, przygotuj 2 widelce – jeden do ciasta, drugi do panierki
  3. Rozgrzej olej do 180 st C
  4. Zanurz krążki cebuli w cieście i obtocz je w panierce, smaż na złoto-brązowo
  5. Osącz na papierowym ręczniku i posól dość mocno do smaku
Chrupiące krążki cebulowe- karnawałowa przystawka

Chrupiące krążki cebulowe- karnawałowa przystawka

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Chrupiące krążki cebulowe – przystawka karnawałowa

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.