Tym razem wpis będacy jednocześnie przepisem,a także recenzja produktu. Bardziej to drugie niż to pierwsze….
Dobry sposób na szybki obiad i posprzątanie lodówki lub zamrażarki,bo nie zawsze jest możliwość i czas na wyrafinowane gotowanie,a jednak nie chcemy odgrzewać parówek…
Ostatnio kupiłem w Kuchaniach Swiata japońską przyprawe do makaronu marki OYAKATA YAKINOODLES. Przyprawa jest japońska, ale produkowana w Polsce, w Małkini. Przypomina sie skecz Ani Mru Mru o chinskiej zupie z Rrradomia. 🙂 Na szczęście zupa nie smakowała jak chińska, ale przyprawa smakuje jak japońska :). Przyprawa pachnie korzeniami. Dodatkowa zaletą wspierania rodzimego przemysłu jest jej cena – 1,50.
Porcja wystarcza na 1 osobę.
Składniki
- 1 paczka przyprawy OYAKATA YAKINOODLES
- 150g makaronu nitki – pszennego, ryżowego, z manioku itp.
- sos sojowy
- warzywa pocięte w słupki lub plasterki
- ew mięso -np pierś kurczaka, wołowina w cienkie słupki, moga byc tez krewetki, jest mnóstwo możliwości -musi sie tylko szybko smażyc
- ew natka kolendry lub świeża bazylia do posypania
Jak to zrobić ?
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- W woku rozgrzej trochę oleju, usmaż mięso
- Podsmaż warzywa tak, by zostały lekko chrupkie. Jeśli masz krewetki surowe wrzuć je razem z warzywami
- Jeśli masz krewetki ugotowane wrzuć je teraz , do tego makaron. Smaz chwilke razem mieszając (aby krewetki się zagrzały)
- Zdejmij z ognia, wsyp przyprawę, wymieszaj
- Jedz 🙂 ITADAKIMASU !
Przepis dla zapracowanych. makaron możesz miec ugotowany w lodówce, warzywa w paski w zamrażarce. Przychodzisz z pracy, wrzucasz wszystko do woka lub na patelnie i za 15 min gotowe 🙂
Smacznego !