Domowe pieczywo chrupkie

Fajna chrupanka do dipów albo … zamiast chipsów- na pewno troche zdrowsza. Nie jest to pieczywo takie jak ze sklepu-twarde i do smarowania,raczej do pogryzania. Przepis na podstawie duńskiego Politikena.

Składniki (na ok. 10-12 kawałków)

  • po 100 ml: nasion dyni, siemienia lnianego, płatków jęczmiennych, sezamu, nasion słonecznika
  • 350 ml żytniej razowej mąki
  • 200 ml wody
  • 125 ml oliwy z oliwek (moim zdaniem troche za dużo)
  • 2,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak to zrobić ?

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce
  2. Dodaj wodę i oliwę, wymieszaj dobrze
  3. Podziel na 2 części
  4. Każdą część połóż na papierze do pieczenia, przykryj z góry papierem do pieczenia i rozwałkuj na cienko
  5. pokrój na kawałki za pomocą tępego noża albo kółka do pizzy
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 min, jeśli będzie zbyt miękkie to jeszcze 5 min
  7. Wystudź

Ja miałem 2 blachy i drugą w praktyce musiałem jeszcze dopiec 10 min po pierwszej. Możesz dodać inne składniki np potłuczone orzechy. Moim zdaniem ilośc oliwy trzeba dobrać, bo moje wyszły troszkę za tłuste. Najlepsze są troszkę przypalone 😉

Domowe pieczywo chrupkie

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Domowe pieczywo chrupkie

  1. To zależy, na jaką grubość jest rozwałkowane ciasto. Ja je rozwałkowuję między arkuszami papieru na grubośc ziarenek – 2-3 mm, piekę ok 9 minut i jest chrupiące, no i piekę partiami, nie z całego ciasta naraz. 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.