Fajna chrupanka do dipów albo … zamiast chipsów- na pewno troche zdrowsza. Nie jest to pieczywo takie jak ze sklepu-twarde i do smarowania,raczej do pogryzania. Przepis na podstawie duńskiego Politikena.
Składniki (na ok. 10-12 kawałków)
- po 100 ml: nasion dyni, siemienia lnianego, płatków jęczmiennych, sezamu, nasion słonecznika
- 350 ml żytniej razowej mąki
- 200 ml wody
- 125 ml oliwy z oliwek (moim zdaniem troche za dużo)
- 2,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak to zrobić ?
- Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce
- Dodaj wodę i oliwę, wymieszaj dobrze
- Podziel na 2 części
- Każdą część połóż na papierze do pieczenia, przykryj z góry papierem do pieczenia i rozwałkuj na cienko
- pokrój na kawałki za pomocą tępego noża albo kółka do pizzy
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 min, jeśli będzie zbyt miękkie to jeszcze 5 min
- Wystudź
Ja miałem 2 blachy i drugą w praktyce musiałem jeszcze dopiec 10 min po pierwszej. Możesz dodać inne składniki np potłuczone orzechy. Moim zdaniem ilośc oliwy trzeba dobrać, bo moje wyszły troszkę za tłuste. Najlepsze są troszkę przypalone 😉
Smacznego !
Robię to pieczywo bez proszku do pieczenia, który jest absolutnie zbędny. A oto mój przepis też z Danii 🙂 http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,121849144,122289493,Chrupkie_pieczywo_z_ziarnami_prosty_przepis.html
Zgadzam sie, ze proszek jest zbędny – i tak wychodzi deska 🙂
To zależy, na jaką grubość jest rozwałkowane ciasto. Ja je rozwałkowuję między arkuszami papieru na grubośc ziarenek – 2-3 mm, piekę ok 9 minut i jest chrupiące, no i piekę partiami, nie z całego ciasta naraz. 🙂