Domowy cheesburger z indyka

Jeśli masz ochotę na fast food w domu – trochę zdrowszy, i wiesz co w nim jest… Soczysty, smakowity burger. Zamiast bezsmakowej papki z baru…

Moje zdjęcie jest oczywiście amatorskie. Weźcie pod uwagę,że w reklamach np Mc… wcale nie robi się zdjęć takiego produktu, który po 5 min ląduje na ladzie. Przygotowanie takiego egzemplarza trwa kilka godzin. Ser grilluje się w opiekaczu do tostów, a keczup wstrzykuje strzykawką. Niedawno czytałem ciekawy artykuł na ten temat…

Składniki (na 4 burgery):

  • 500g mielone mięso indyka
  • 1 duża cebula lub2 spore szalotki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sezamu
  • ostra papryka lub chilli w proszku
  • czarny pieprz

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki łagodnego keczupu
  • 4 ogórki konserwowe
  • szczypiorek
  • 4 ząbki czosnku

Poza tym

  • ogórek konserwowy, pomidor
  • 4 bułki burgerowe (duże)
  • 8 plastrów sera topionego cheddar
  • 4 liście sałaty/ sałaty lodowej

Jak to zrobić ?

  1. Posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem i pozostałym składnikami. Ja dałem sichimi zamiast papryki ostrej – generalnie trzeba doprawić do smaku, tylko nie próbuj surowego mięsa, bo to drób… Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Przygotuj sos – posiekaj ogórek, czosnek, szczypiorek, wymieszaj z resztą, też może poczekać w lodówce
  3. Rozgrzej olej na patelni, można też rozgrzać grilla,żeby było bardziej dietetycznie.
  4. Uformuj 4 płaskie kotlety i smaż 4 min na każdej stronie (na grillu obserwuj jak się przypiekają,byc może dłużej)
  5. Przekrojoną bułkę posmaruj sosem, połóż po plasterku sera oraz kotlet, plastry pomidora, konserwowego ogórka i liść sałaty

Domowy cheesburger z indyka

Jedzenie tego nie jest takie proste, bo trochę kapie,ale smak rekompensuje 🙂

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Domowy cheesburger z indyka

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.