Dzis danie weekendowe, ponieważ wymaga troche więcej pracy i logistyki kuchennej :). Ale warto spróbować. Rybno-wędzony smak ładnie pasuje z pomaranczowo-korzenna soczewicą.
Jest to danie na podstawie przepisu pani Birgitte Escherich opublikowanego w Politikenie, troszkę dostosowany.
Na 4 osoby
Składniki
Ryba
- 4 porcje ryby (dorsz lub inna biała) – 500g
- 2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
- 4-8 plastrów niezbyt tłustego bekonu albo szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej
- sól, pieprz, olej do smażenia
Cukinia/soczewica
- 400g cukinii pokrojonej w kostke ok 1 cm
- olej do smażenia
- 150g (suchej) czerwonej soczewicy (ja dałem zieloną, ale czerwona ładniej wyglada)
Marynata
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki posiekanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kolendry
- 1 cebula bardzo drobno posiekana
- 2 łyżeczki jasnego miodu
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
Dip marchewkowy
- 3 marchewki pokrojone w plastry
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka chudego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli
- 1 mały zmiażdzony ząbek czosnku
- pół łyżeczki zmielonego kminku
Jak to zrobić ?
- Zacznij od marynaty. Przygotuj składniki. Posiekaj cebulę, skórkę pomarańczową, czosnek. Ziarna kolendry zmiel w młynku lub moździerzu. Wycisnij sok z pomarańczy. Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dopraw sola i pieprzem
- Zrób dip marchewkowy. Ugotuj marchewke do miękkości i zmiksuj.
Jak trochę przestygnie zmieszaj z pozostałymi składnikami dopraw solą i pieprzem.
- Ugotuj soczewice według przepisu na opakowaniu. Trwa to około pół godziny.
- W tym czasie przygotuj cukinie – pokrój w kostkę i ryby. Każdy kawałek ryby (niezbyt gruby filet) połóż na 1-2 paskach bekonu lub szynki. Posól, popieprz, posyp tymiankiem, zawiń i zepnij wykałaczkami
- Jak soczewica będzie dochodzić (nie może się rozgotować) wrzuć na olej cukinię posoloną i popieprzoną. Smaż ok. 5 min, powinna pozostać jędrna. W tym samym czasie smaż ryby – po kilka minut na każdej stronie (w zależności od grubości)
- Zmieszaj soczewice i cukinie i dodaj marynatę (odpowiednią ilość – nie może pływać). Podaj rybę, soczewice i trochę dipu. Można do tego podać ciemny, pełnoziarnisty chleb. Jeśli zostanie Wam soczewica i marynata – są świetną podstawą do sałatki, a dip można jeść do chleba i warzyw.
Smacznego !
Podoba mi się to danie – wszystkie jego składniki, w szczególności ryba w ubranku i dip. Dorsza w szynce lub boczku jeszcze nie próbowałam, ale nie boję się takich połączeń i chętnie bym się skusiła. Pozdrawiam!