Dorsz w bekonowym ubranku z soczewicą, cukinią i dipem marchewkowym

Dzis danie weekendowe, ponieważ wymaga troche więcej pracy i logistyki kuchennej :). Ale warto spróbować. Rybno-wędzony smak ładnie pasuje z pomaranczowo-korzenna soczewicą.

Jest to danie na podstawie przepisu pani Birgitte Escherich opublikowanego w Politikenie, troszkę dostosowany.

Na 4 osoby

Składniki

Ryba

  • 4 porcje ryby (dorsz lub inna biała) – 500g
  • 2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
  • 4-8 plastrów niezbyt tłustego bekonu albo szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Cukinia/soczewica

  • 400g cukinii pokrojonej w kostke ok 1 cm
  • olej do smażenia
  • 150g (suchej) czerwonej soczewicy (ja dałem zieloną, ale czerwona ładniej wyglada)

Marynata

  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki posiekanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kolendry
  • 1 cebula bardzo drobno posiekana
  • 2 łyżeczki jasnego miodu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku

Dip marchewkowy

  • 3 marchewki pokrojone w plastry
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka chudego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli
  • 1 mały zmiażdzony ząbek czosnku
  • pół łyżeczki zmielonego kminku

Jak to zrobić ?

  1. Zacznij od marynaty. Przygotuj składniki. Posiekaj cebulę, skórkę pomarańczową, czosnek. Ziarna kolendry zmiel w młynku lub moździerzu. Wycisnij sok z pomarańczy. Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dopraw sola i pieprzem

    podstawowe składniki do marynaty

  2. Zrób dip marchewkowy. Ugotuj marchewke do miękkości i zmiksuj.

    marchewkę ładnie miksujemy

    Jak trochę przestygnie zmieszaj z pozostałymi składnikami dopraw solą i pieprzem.

  3. Ugotuj soczewice według przepisu na opakowaniu. Trwa to około pół godziny.
  4. W tym czasie przygotuj cukinie – pokrój w kostkę i ryby. Każdy kawałek ryby (niezbyt gruby filet) połóż na 1-2 paskach bekonu lub szynki. Posól, popieprz, posyp tymiankiem, zawiń i zepnij wykałaczkami

    zawijamy ryby

    część zawinięta w bekon, częśc w szynkę, obie dobre

  5. Jak soczewica będzie dochodzić (nie może się rozgotować) wrzuć na olej cukinię posoloną i popieprzoną. Smaż ok. 5 min, powinna pozostać jędrna. W tym samym czasie smaż ryby – po kilka minut na każdej stronie (w zależności od grubości)
  6. Zmieszaj soczewice i cukinie i dodaj marynatę (odpowiednią ilość – nie może pływać). Podaj rybę, soczewice i trochę dipu. Można do tego podać ciemny, pełnoziarnisty chleb. Jeśli zostanie Wam soczewica i marynata – są świetną podstawą do sałatki, a dip można jeść do chleba i warzyw.

Smacznego !

Dorsz w bekonowym ubranku z soczewicą, cukinią i dipem marchewkowym

One thought on “Dorsz w bekonowym ubranku z soczewicą, cukinią i dipem marchewkowym

  1. Podoba mi się to danie – wszystkie jego składniki, w szczególności ryba w ubranku i dip. Dorsza w szynce lub boczku jeszcze nie próbowałam, ale nie boję się takich połączeń i chętnie bym się skusiła. Pozdrawiam!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.