Dorsz zapiekany po włosku

Moja dzisiejsza obiadokolacja. To przepis raczej na weekend. Musisz mieć do dyspozycji ok 2 godzin, chociaż nie cały czas stoisz przy garach….

Składniki na 4 osoby:
– 1 duża cebula,  pokrojona

– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

– 2 łyżeczki listków tymianku (świeży, suszony)

– 2/3 szklanki czerwonego wina (wytrawne, półwytrawne)

– 2 puszki pomidorów pelati, pokrojone

– 1/2 szklanki posiekanych oliwek – mieszane czarne i zielone (ja dałem więcej, bo lubię)

– 2 łyżki pokrojonych kaparów (jeśli w soli to opłukać)

– 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

– 4 porcje dorsza po 150 g (steki, filety)

– 1 kulka mozarelli pokrojona w plastry (150g)

– 2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki (opcjonalnie)

– szczypta cukru, olej rzepakowy lub arachidowy do smażenia

Jak to zrobić ?…

1. Przygotuj sos. Olej rozgrzej w dużym garnku (żeby sprawdzić czy się rozgrzał wrzuć kawałek cebuli lub bułki-jak zacznie się smażyc znaczy,że ..już!). Wrzuć cebulę, zmniejsz ogień i smaż ok 5 min mieszając,aż zmięknie. Potem dodaj czosnek, tymianek i smaż chwilę

2. Wlej wino, zwiększ ogień i odparuj trochę wino. Dodaj pomidory, cukier, zagotuj. Zmniejsz ogień, duś pod przykryciem 30 min. Potem odkryj i gotuj 20 min, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj oliwki,kapary,bazylię, ew. dopraw do smaku (ja nie musiałem)

3. Rybę ułóż na płaskim,żaroodpornym naczyniu, na wierzch włóż sos. Piecz 20-25 min w 190 st C, aż rybą będzie miękka (zależy od grubości, staraj się nie mieć zbyt grubych kawałków…)

4. Na wierzch połóż plastry mozarelli i zapiekaj 10 min

Można podawać z makaronem, ryżem… mniam ! Przepis nadaje się dobrze do białych ryb, nawet suchych tak jak dorsz, ponieważ jest sporo płynu, tłuszcz z sera, ryba jest miękka i soczysta.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.