Duszony jarmuż

Jesienny przepis na przystawkę,albo danie główne… Teraz właśnie można spotkać na rynku świeży jarmuż. Nadaję się na fajną jarzynkę tak jak szpinak, ale jest lepszy  bo ma trochę więcej własnego smaku. W Polsce nie jest zbyt popularny, w przeciwieństwie do Niemiec czy Danii, gdzie można go kupić w słoikach lub mrożony… Szpinak ostatnio zrobił się modny, co oznacza również, że jest droższy (jak się go kupuje na targu), ale łatwiej jest go dostać – bywa okresowo np. w Biedronce – już umyty i pokrojony. Przepis jest naprawdę prosty, do zrobienia w 15  minut.

Przepis jest inspirowany książką „Regionalna kuchnia polska – Wielkopolska”, zamieściłem go kilka lat temu, a teraz zweryfikowałem i nieco uprościłem.

Duszony jarmuż

Duszony jarmuż

Składniki (na 2 spore porcje przystawki) :

  • 400g liści jarmużu pozbawionych grubych nerwów (1 paczka gotowego)
  • 250 ml śmietanki kremówki (słodkiej)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • gałka muszkatołowa (jeśli lubisz)
  • 2 łyżki mąki (pszenna, ziemniaczana lub kukurydziana)
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy lub z białego wina
  • oliwa, sól, cukier, pieprz

Jak to zrobić ?

  1. Odetnij liście jarmużu, pokrój na kawałki wrzuć do wrzącej, osolonej wody, gotuj 2-3 min. Odsącz, odkrój sztywne nerwy liści. Jeśli masz gotowy jarmuż z paczki tylko go ugotuj.
  2. Na patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, wrzuć pokrojony jarmuż. Dopraw pieprzem, solą i octem/sokiem z cytryny.
  3. Duś bez przykrycia 5 min, sprawdź smak i dopraw. Powinny być wyczuwalne 3 smaki – słony, pikantny i kwaśny.
  4. Rozmieszaj śmietanę z mąką i przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
  5. Wlej mieszaninę do jarmużu, zagotuj.

Jarmuż po sparzeniu możesz tez dodać do sałatki.

Aha, w tle widać fajne uzupełnienie – pieczone warzywa korzeniowe – seler i buraka. Seler jest z dodatkiem gotowej przyprawy do dań z fasoli Apetita, burak z octem balsamicznym, tymiankiem i chilli, wszystko z oliwa rzecz jasna 🙂

Smacznego !

PS. Inny przepis na duszony jarmuż tym razem w nutach pomidorowych

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Duszony jarmuż

  1. Ja kupiłam w Aldi, siekany w słoiku 660g za 2.99zł. Nigdy nie miałam okazji go spróbować. Czy ten surowy bardzo różni się w smaku od takiego słoikowego? I ciekawi mnie jak wartości odżywcze, ten świeży ma ich zapewnie więcej, ale nigdzie nie mogę go dostać 🙂

    • Ten ze słoika,który jadłem jest pasteryzowany i chyba lekko zakwaszony. Na pewno jest bardziej miękki od świeżego. Nie tracisz zbyt wiele, bo to warzywo nie ma bardzo intensywnego smaku jak kalafior czy brukselka. Świeży trudno dostać, bo ludzie używaja tego bardziej do ozdoby niż jedzenia i chyba jest niewielki zbyt na to

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.