Jesienny przepis na przystawkę,albo danie główne… Teraz właśnie można spotkać na rynku świeży jarmuż. Nadaję się na fajną jarzynkę tak jak szpinak, ale jest lepszy bo ma trochę więcej własnego smaku. W Polsce nie jest zbyt popularny, w przeciwieństwie do Niemiec czy Danii, gdzie można go kupić w słoikach lub mrożony… Szpinak ostatnio zrobił się modny, co oznacza również, że jest droższy (jak się go kupuje na targu), ale łatwiej jest go dostać – bywa okresowo np. w Biedronce – już umyty i pokrojony. Przepis jest naprawdę prosty, do zrobienia w 15 minut.
Przepis jest inspirowany książką „Regionalna kuchnia polska – Wielkopolska”, zamieściłem go kilka lat temu, a teraz zweryfikowałem i nieco uprościłem.
Składniki (na 2 spore porcje przystawki) :
- 400g liści jarmużu pozbawionych grubych nerwów (1 paczka gotowego)
- 250 ml śmietanki kremówki (słodkiej)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- gałka muszkatołowa (jeśli lubisz)
- 2 łyżki mąki (pszenna, ziemniaczana lub kukurydziana)
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy lub z białego wina
- oliwa, sól, cukier, pieprz
Jak to zrobić ?
- Odetnij liście jarmużu, pokrój na kawałki wrzuć do wrzącej, osolonej wody, gotuj 2-3 min. Odsącz, odkrój sztywne nerwy liści. Jeśli masz gotowy jarmuż z paczki tylko go ugotuj.
- Na patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, wrzuć pokrojony jarmuż. Dopraw pieprzem, solą i octem/sokiem z cytryny.
- Duś bez przykrycia 5 min, sprawdź smak i dopraw. Powinny być wyczuwalne 3 smaki – słony, pikantny i kwaśny.
- Rozmieszaj śmietanę z mąką i przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
- Wlej mieszaninę do jarmużu, zagotuj.
Jarmuż po sparzeniu możesz tez dodać do sałatki.
Aha, w tle widać fajne uzupełnienie – pieczone warzywa korzeniowe – seler i buraka. Seler jest z dodatkiem gotowej przyprawy do dań z fasoli Apetita, burak z octem balsamicznym, tymiankiem i chilli, wszystko z oliwa rzecz jasna 🙂
Smacznego !
PS. Inny przepis na duszony jarmuż tym razem w nutach pomidorowych
a gdzie ten jarmuż można dostać? ja niestety nie spotkałam go w marketach i sklepach – a osobiście uwielbiam !
Ja tez go bardzo rzadko widuje. Ja kupiłem na wiejskim targu w Międzychodzie. Myślę,że w takich miejscach go można szukać. Poza tym można poprosic kogos, kto jedzie przez Niemcy – np w Realu sprzedają konserwowy w słoikach. Kosztuje parę złotych.
Ja kupiłam w markecie Aldi w słoiku, jest niedrogi
Ja kupiłam w Aldi, siekany w słoiku 660g za 2.99zł. Nigdy nie miałam okazji go spróbować. Czy ten surowy bardzo różni się w smaku od takiego słoikowego? I ciekawi mnie jak wartości odżywcze, ten świeży ma ich zapewnie więcej, ale nigdzie nie mogę go dostać 🙂
Ten ze słoika,który jadłem jest pasteryzowany i chyba lekko zakwaszony. Na pewno jest bardziej miękki od świeżego. Nie tracisz zbyt wiele, bo to warzywo nie ma bardzo intensywnego smaku jak kalafior czy brukselka. Świeży trudno dostać, bo ludzie używaja tego bardziej do ozdoby niż jedzenia i chyba jest niewielki zbyt na to
Pokazał się na bazarku we wtorek w Warszawie na Kole
Jest dostepny prawie zawsze w Selgrosie.
jarmuż można zamówić z dostawą do domu na http://www.ekologicznytarg.pl http://www.ekologicznytarg.pl/produkt/jarmuz-ekologiczny
wczoraj kupiłam w biedronce
Jarmuż można kupić w biedronce na stoisku z sałatami.