Galareta z owocami morza po marynarsku

Smakowita galareta z pozostałościami z morskiej uczty. Intensywny smak zawdzięcza wykorzystaniu sosu z małży po marynarsku (mój poprzedni przepis).  Sos można wykorzystać pod warunkiem,że nie doda się do niego śmietany.

Składniki (na 3 osoby):

  • pieczony lub gotowany filet rybny – ok 200g
  • 6-9 dużych krewetek
  • kilkanaście gotowanych małży
  • szczypta glonów wakame
  • mały pęczek pietruszki
  • pół puszki kukurydzy
  • garść gotowanej marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1 l bulionu rybnego lub warzywnego i sos z małży po marynarsku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ocet z białego wina lub jabłkowy

Jak to zrobić ?

  1. Ugotuj bulion rybny lub warzywny, może być z proszku/kostki, w nim ugotuj warzywa – marchew, ew. inne np seler.
  2. Wyjmij warzywa z bulionu, dolej sos marynarski tak,żeby było w sumie ok 1 l
  3. Rozpuść żelatynę – w sposób podany na opakowaniu
  4. Dopraw do smaku – sól, pieprz, ocet tak,żeby była lekko kwaśna
  5. Glony namocz w zimnej wodzie
  6. W salaterkach ułóż rybę, owoce morza, glony, warzywa, posiekaną pietruszkę.
  7. Zalej przestygniętą galaretą i wstaw do lodówki.

Galareta nie jest przezroczysta, ale mi to nie przeszkadza. Wygląd nadrabia smakiem.

Galareta z owocami morza po marynarsku

Galareta z owocami morza po marynarsku

Smacznego !

One thought on “Galareta z owocami morza po marynarsku

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.