Smakowita galareta z pozostałościami z morskiej uczty. Intensywny smak zawdzięcza wykorzystaniu sosu z małży po marynarsku (mój poprzedni przepis). Sos można wykorzystać pod warunkiem,że nie doda się do niego śmietany.
Składniki (na 3 osoby):
- pieczony lub gotowany filet rybny – ok 200g
- 6-9 dużych krewetek
- kilkanaście gotowanych małży
- szczypta glonów wakame
- mały pęczek pietruszki
- pół puszki kukurydzy
- garść gotowanej marchewki pokrojonej w kostkę
- 1 l bulionu rybnego lub warzywnego i sos z małży po marynarsku
- 5 łyżeczek żelatyny
- ocet z białego wina lub jabłkowy
Jak to zrobić ?
- Ugotuj bulion rybny lub warzywny, może być z proszku/kostki, w nim ugotuj warzywa – marchew, ew. inne np seler.
- Wyjmij warzywa z bulionu, dolej sos marynarski tak,żeby było w sumie ok 1 l
- Rozpuść żelatynę – w sposób podany na opakowaniu
- Dopraw do smaku – sól, pieprz, ocet tak,żeby była lekko kwaśna
- Glony namocz w zimnej wodzie
- W salaterkach ułóż rybę, owoce morza, glony, warzywa, posiekaną pietruszkę.
- Zalej przestygniętą galaretą i wstaw do lodówki.
Galareta nie jest przezroczysta, ale mi to nie przeszkadza. Wygląd nadrabia smakiem.
Smacznego !
Wow, świetny pomysł. Z owocami morza nie próbowałam jeszcze galaretek zrobić. Mój mąż byłby zachwycony!