Golonka długo duszona w czerwonym winie

Golonka długo duszona w czerwonym winie to pyszny obiad, zainspirowany przepisem z Norwegii. Goloneczka jest mięciutka, ma ładny kolor nadany przez wino, rozpada się na kawałki, do tego sosik podkreśla smak. Smaczny i nietypowy akcent to puree ziemniaczano-selerowe.

Danie jest bardzo proste tylko wymaga cierpliwości, nie jest na szybki obiad.

Składniki (na 2 osoby)

– 2 przednie golonki

– ok 1/2 litra wina czerwonego wytrawnego (rodzaj obojętny)

– 1 łyżeczka suszonego tymianku

– liść laurowy

– 1 cebula podzielona na ćwiartki

– 4 łyżki słodkiej śmietany kremówki

– 1 kostka do smaku warzywna Winiary

 

Puree ziemniaczano-selerowe z ajvarem

– 250 g ziemniaków

– 250 g selera

– 1 łyżeczka ajvaru

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki posiekanego koperku

do podania dodatki słodko-kwaśne np. ogórki konserwowe

 

Jak to zrobić?

 

1. Golonki włóż do naczynia, które możesz przykryć – ja użyłem garnek, zalej winem do ok 3/4 wysokości – w zależności jaki masz garnek ilość wina może być różna

2. Wrzuć tymianek, cebulę, liść i kostkę.

3. Wstaw przykryte do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni. Czas pieczenia to min 8 godzin, moje golonki siedziały 11 i to polecam. Po prostu najlepiej wstawić to na noc. Tu trzeba uważać, bo nowoczesne piekarniki elektryczne chcą myśleć za nas i po kilku godzinach same się wyłączają. Ja na szczęście mam prymitywny…

4. Danie – jeśli robione przez noc- można spokojnie odgrzać. Wstaw garnek z golonkami na ogień.

5. Teraz pora na puree – warzywa obierz i pokrój na małe kawałki, ugotuj do miękkości. Odcedź i ugnieć z masłem i koperkiem, posól do smaku. Na koniec wmieszaj lekko ajvar.

6. Sos robimy w ten sposób, że bierzemy 2 chochle płynu od pieczenia, wlewamy na patelnie i odparowujemy, aż będzie gęste. Potem dodajemy 4 łyżki śmietany kremówki  i jeszcze trochę podgrzewamy. Sosikiem polewamy mieso.

 

 

Golonka długo duszona w czerwonym winie

Golonka długo duszona w czerwonym winie

Golonka długo duszona w czerwonym winie

Golonka długo duszona w czerwonym winie

 

SMACZNEGO!

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Golonka długo duszona w czerwonym winie

  1. zastanawiam sie w jaki sposób chcesz zdążyć zrobić te golonkę na konkursie blogerchef w ciągu 1h;) skoro ma sie robić 8-12h.

Dodaj komentarz