Gravad lax – łosoś na sposób Grzesiowy

Smakowita alternatywa dla łososia wędzonego. Proste w wykonaniu, apetyczne w wyglądzie, rewelacyjne w smaku.

Składniki :

  • 500g fileta z łososia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli przyprawowej
  • pęczek koperku

Jak to zrobić ?

  1. Przygotuj sól przyprawową Grzesia- można ją również używać do przyprawiania mięs. Zmieszaj kilogram średnioziarnistej soli morskiej i kilogram zwykłej. Możesz użyć 15% peklosoli. Do tego dodaj ulubione przyprawy -koniecznie liść laurowy, jałowiec, pieprz czarny i około 6 ząbków czosnku. Poza tym może być kolendra, kminek,kozieradka lub to,co lubisz – wszystko rozgniecione.
  2. Zmieszaj sól i cukier, koperek posiekaj
  3. Filet pozbaw skóry i ości, posyp mieszanką ze wszystkich stron i wstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki
  4. Raz dziennie przewracaj i wylewaj płyn (niektórzy nie wylewają).
  5. Marynowanie trwa w tempie ok 0,5 cm grubości fileta na dzień. Jeśli jest nierówny cieńszą część można jeść wcześniej :). Filet ciemnieje i staje się trochę przezroczysty. Krój w cienkie plasterki
Gravad lax na kanapce z serkiem...

Gravad lax na kanapce z serkiem...

Gravad lax po 1 dniu marynowania

Gravad lax po 1 dniu marynowania

Według zasad żywieniowych – ponieważ jemy surową rybę – powinna ona być przemrożona przez 48 godzin w celu pozbycia się ewentualnych pasożytów. Ja pominąłem ten etap i zjadłem już kilogram… ale pisze o tym dla porządku. Oczywiście zamarynowany łosoś może stać 2-3 dni w lodówce,ale nie jest produktem trwałym.

Smacznego !

One thought on “Gravad lax – łosoś na sposób Grzesiowy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.