Karmelizowana świnia z kolendrą

Pozwoliłem sobie na dosłowne tłumaczenie tej nazwy z duńskiego. Całkiem smaczna i niewymagająca wysiłku potrawa. Ładna harmonia słodkiego i czosnkowego smaku.

Składniki (na 2 osoby)

  • 400g żeberek (w oryginale był mostek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 75g cukru palmowego
  • 3 łyżki sosu sojowego

Jak to zrobić?

  1. Upraż ziarna kolendry na suchej patelni aż zaczną pachnieć
  2. W moździerzu zetrzyj sól, kolendrę i czosnek przeciśnięty przez praskę na pastę
  3. Zmieszaj to z cukrem (może być też trzcinowy) i sosem sojowym
  4. Wymieszaj tę marynatę z mięsem, włóż do naczynia lub woreczka i do lodówki na conajmniej 3 godziny (lepiej na całą noc)
  5. Piecz w piecu 20-30 min lub na grillu,aż mięso będzie miękkie

 

 

Karmelizowana świnia z kolendrą w towarzystwie ryżu naturalnego, kiszonego musztardowca chińskiego i paru pieczonych warzywek

 

Smacznego !

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.