Pozwoliłem sobie na dosłowne tłumaczenie tej nazwy z duńskiego. Całkiem smaczna i niewymagająca wysiłku potrawa. Ładna harmonia słodkiego i czosnkowego smaku.
Składniki (na 2 osoby)
- 400g żeberek (w oryginale był mostek)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- pieprz
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 75g cukru palmowego
- 3 łyżki sosu sojowego
Jak to zrobić?
- Upraż ziarna kolendry na suchej patelni aż zaczną pachnieć
- W moździerzu zetrzyj sól, kolendrę i czosnek przeciśnięty przez praskę na pastę
- Zmieszaj to z cukrem (może być też trzcinowy) i sosem sojowym
- Wymieszaj tę marynatę z mięsem, włóż do naczynia lub woreczka i do lodówki na conajmniej 3 godziny (lepiej na całą noc)
- Piecz w piecu 20-30 min lub na grillu,aż mięso będzie miękkie
Smacznego !