Kotlet jagnięcy pieczony to proste i smaczne danie. Dopieczenie go w piekarniku powoduje, że trudniej go przypalić, albo wysuszyć. Kotlet jest aromatyczny i soczysty. Dużo też zależy od surowca – polecam raczej grubsze kotlety. Mi się udało kupić nowozelandzką jagnięcinę w Tesco. Jest dość droga, ale nie jem tego na codzień, a chciałem bardzo spróbować. Ta jagnięcina to nie jest schab, ale plaster z udźca, ma naprawdę dużo mięsa.
składniki
- kotlet jagnięcy
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- pół łyżeczki rozmarynu (świeży posiekany lub suszony)
- łyżeczka tymianku
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu – jabłkowy lub z białego wina
- sól, pieprz
Jak to zrobić ?
- Wymieszaj zioła z oliwą i czosnkiem. Posól i popieprz kotlet, a następnie otocz w oliwie z przyprawami. Zakryj folią i włóż do lodówki na 24 godziny lub na noc.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (180 bez)
- Rozgrzej suchą patelnię, włóż kotlet i obsmaż krótko i mocno z obu stron.
- Włóż kotlet do naczynia żaroodpornego, polej resztą marynaty i octem, wstaw do piekarnika.
- Piecz w zależności od grubości – bardzo cienkie – 10 min, cienkie ok 20 min, mój miał ok. 2-3 cm grubości, piekł się 40 min. Na 10 min przed końcem zwiększ temperaturę o 20 stopni. Po wyjęciu daj odpocząć 5-10 minut.
SMACZNEGO !