Kotlety mielone z serem i lubczykiem

W porównaniu do poprzedniego przepisu ten jest dużo mniej wykręcony, ale za to … dla zakochanych ;). Niby banalny i codzienny, ale zapewniam,że zaskakująco smakowity i na dodatek szybki. Ciekawy i bogaty smak nadaje lubczyk podbity musztardą. Przepis jest na bazie… przepisu z kalendarza ściennego, trochę zmodyfikowany.

Składniki:

  • 500g mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 bułka (ja dałem 3 kromki chleba pszennego-tylko wnętrze) na moczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego świeżego lub mrożonego lubczyku
  • 1 dymka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1,5 łyzki sosu sojowego
  • bułka tarta
  • pół szklanki grubo startego sera żółtego
  • pieprz

Jak to zrobić?

  1. Wymieszaj mięso, jajko, sos sojowy, pieprz, musztardę, posiekana dymkę i lubczyk oraz odciśniętą bułkę. Dobrze wyrób masę.
  2. Dodaj ser i ponownie dobrze wymieszaj
  3. Wilgotnymi rękami formuj kotlety, obtocz w bułce.
  4. Smaż na rumiano z obu stron i potem przykryj patelnię i na mniejszym ogniu pozwól kotletom dosmażyć się w środku.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kotlety mielone z serem i lubczykiem

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.