W porównaniu do poprzedniego przepisu ten jest dużo mniej wykręcony, ale za to … dla zakochanych ;). Niby banalny i codzienny, ale zapewniam,że zaskakująco smakowity i na dodatek szybki. Ciekawy i bogaty smak nadaje lubczyk podbity musztardą. Przepis jest na bazie… przepisu z kalendarza ściennego, trochę zmodyfikowany.
Składniki:
- 500g mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 bułka (ja dałem 3 kromki chleba pszennego-tylko wnętrze) na moczona w mleku
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego świeżego lub mrożonego lubczyku
- 1 dymka
- 2 łyżeczki musztardy
- 1,5 łyzki sosu sojowego
- bułka tarta
- pół szklanki grubo startego sera żółtego
- pieprz
Jak to zrobić?
- Wymieszaj mięso, jajko, sos sojowy, pieprz, musztardę, posiekana dymkę i lubczyk oraz odciśniętą bułkę. Dobrze wyrób masę.
- Dodaj ser i ponownie dobrze wymieszaj
- Wilgotnymi rękami formuj kotlety, obtocz w bułce.
- Smaż na rumiano z obu stron i potem przykryj patelnię i na mniejszym ogniu pozwól kotletom dosmażyć się w środku.
Smacznego !
hej
Dlaczego dajesz sos sojowy do mielonych? Zastępujesz nim sól?
tak, zamiast soli, daje tez troche ciekawy smaczek