Krokiety rybno-boczkowe, tapas

Ciekawe połączenie dwóch smaków. Mój eksperyment na podstawie  doświadczeń kulinarnych z Barcelony. W zasadzie jest to tapas,ale ja to zjadłem jako samodzielny obiad z surówką.

Składniki (na 2 osoby) :

  • 300g świeżych filetów z ryby morskiej
  • 100g wędzonego boczku
  • szczypta posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 jajka
  • bułka tarta lub panko
  • sól, pieprz (do smaku)
  • ew. przyprawa do ryb (można dać np trawe cytrynową, pieprz, zmielony koper włoski…)
  • olej

Jak to zrobić ?

  1. Filety rybne posól lekko i upiecz w piekarniku (180 st C, ok 15-20 min)
  2. Boczek zmiel w maszynce do mięsa na drobnym sitku, upieczone filety również
  3. Dodaj przyprawy, wymieszaj,a najlepiej zmiksuj na jak najbardziej gładką masę dodając 1 jajko
  4. Formuj wałeczki, obtocz je w rozmąconym drugim jajku i bułce tartej lub panko (ja zrobiłem dwie wersje)
Krokiety rybno-boczkowe

Krokiety rybno-boczkowe

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Krokiety rybno-boczkowe, tapas

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.