Ciekawe połączenie dwóch smaków. Mój eksperyment na podstawie doświadczeń kulinarnych z Barcelony. W zasadzie jest to tapas,ale ja to zjadłem jako samodzielny obiad z surówką.
Składniki (na 2 osoby) :
- 300g świeżych filetów z ryby morskiej
- 100g wędzonego boczku
- szczypta posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 jajka
- bułka tarta lub panko
- sól, pieprz (do smaku)
- ew. przyprawa do ryb (można dać np trawe cytrynową, pieprz, zmielony koper włoski…)
- olej
Jak to zrobić ?
- Filety rybne posól lekko i upiecz w piekarniku (180 st C, ok 15-20 min)
- Boczek zmiel w maszynce do mięsa na drobnym sitku, upieczone filety również
- Dodaj przyprawy, wymieszaj,a najlepiej zmiksuj na jak najbardziej gładką masę dodając 1 jajko
- Formuj wałeczki, obtocz je w rozmąconym drugim jajku i bułce tartej lub panko (ja zrobiłem dwie wersje)
Smacznego !
Intrygujące krokiety, chętnie spróbowałabym taką propozycję tapas:)