Aromatyczny, ziołowy smak połączony z zaostrzonym akcentem sera. Proste i szybkie danie wymyślone z potrzeby chwili. Mrożone tuszki królicze można kupić w cenie wieprzowiny,a są dużo delikatniejsze i chudsze…
Składniki (na 1 osobę) :
- 200 g mięsa królika
- 50g dobrego sera z niebieską pleśnią (ja użyłem Gorgonzoli)
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 1 łyżka suszonego (a lepiej świeżego) estragonu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki (kostki) mrożonego szpinaku (ale nie mielonego…)
- oliwa do smażenia
- dodatki: kasza, ryż, łagodne pikle, papryka świeża
Jak to zrobić ?
- Pokrój mięso na małe kawałki, rozgrzej oliwę, podsmaż mięso – około 10-15 min, w zależności od wielkości kawałków – sprawdź krojąc je i zaglądając do środka 😉
- Na patelnię razem z mięsem dodaj szpinak,żeby się rozmroził, posól i popieprz
- Dodaj zioła, podsmaż chwilę, wymieszaj ze szpinakiem
- Dodaj ser i rozpuść go, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj
- Delektuj się wspaniałym zapachem i bogatym smakiem 🙂
Smacznego !