Królik pachnący ziołami

Aromatyczny, ziołowy smak połączony z zaostrzonym akcentem sera.  Proste i szybkie danie wymyślone z potrzeby chwili. Mrożone tuszki królicze można kupić w cenie wieprzowiny,a są dużo delikatniejsze i chudsze…

Składniki (na 1 osobę) :

  • 200 g mięsa królika
  • 50g dobrego sera z niebieską pleśnią (ja użyłem Gorgonzoli)
  • 1 łyżka suszonej szałwii
  • 1 łyżka suszonego (a lepiej świeżego) estragonu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki (kostki) mrożonego szpinaku (ale nie mielonego…)
  • oliwa do smażenia
  • dodatki: kasza, ryż, łagodne pikle, papryka świeża

Jak to zrobić ?

  1. Pokrój mięso na małe kawałki, rozgrzej oliwę, podsmaż mięso – około 10-15 min, w zależności od wielkości kawałków – sprawdź krojąc je i zaglądając do środka 😉
  2. Na patelnię razem z mięsem dodaj szpinak,żeby się rozmroził, posól i popieprz
  3. Dodaj zioła, podsmaż chwilę, wymieszaj ze szpinakiem
  4. Dodaj ser i rozpuść go,  dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj
  5. Delektuj się wspaniałym zapachem i bogatym smakiem 🙂
Królik pachnący ziołami

Królik pachnący ziołami

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.