Przepis na kruche ciasteczka z figowym nadzieniem własnej roboty, a na dodatek zielonym akcentem z roszponki. Pachną cynamonem, mają intensywny smak i pysznie chrupią karmelowymi orzechami. Nie można się oprzeć 🙂
Składniki: (na 4 porcje)
ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 żółtko
- 30g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40g roszponki Fit&Easy (ok. 2 garście)
- szczypta soli
dżem figowy:
- 200g suszonych fig
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75g cukru trzcinowego
- 150ml czerwonego, wytrawnego wina
orzechy w karmelu
- 200g łuskanych włoskich orzechów
- 3 łyżki cukru
Jak to zrobić?
- Figi zalej winem, wsyp cukier trzcinowy i wstaw na gaz. Zagotuj i gotuj ok 20 minut pod przykryciem
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (lub 180 z termoobiegiem)
- Zagotuj wodę i zalej roszponkę na 30 sekund, odcedź
- Zagnieć ciasto z podanych składników i posiekanej, odciśniętej roszponki
- Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm i wylep foremki do tarteletek uprzednio nasmarowane tłuszczem
- Wstaw do piekarnika na 15 minut
- W tym czasie rozpuść na patelni cukier do karmelu, jak się zezłoci wrzuć pokruszone orzechy włoskie, obtocz w karmelu i zdejmij z ognia, wyłóż na talerz
- Jak figi się ugotują zmiksuj je blenderem i dodaj łyżeczkę cynamonu w proszku, wymieszaj
- Wyjmij tarteletki z pieca, wyjmij z foremek i pozwól trochę przestygnąć na kratce
- Wypełnij dżemem figowym i ozdób pokruszonymi orzechami w karmelu
Delektuj się ! Smacznego! A jeśli Ci smakowało lub masz pomysły na ulepszenie napisz w komentarzu
Dzisiaj ciasteczka były degustowane przez koleżanki i kolegów w pracy i spotkały się z aplauzem 🙂