Łatwa Focaccia

Przepis duńskiego kucharza Carstena Kystera na włoski chlebek w sam raz jako dodatek do letnich sałatek. Wypróbowany przeze mnie w tym tygodniu.

Składniki:

600g mąki pszennej

20g drożdzy

1 1/2 łyżki cukru

1 łyzka soli

2 łyżki oliwy

0,5 l wody zimnej

100g czarnych oliwek bez pestek

gałązka świeżego rozmarynu

gruba morska sól do posypania

Jak to zrobić:

1. Rozpuść drożdze w wodzie razem z cukrem, solą i oliwą

2. Dodawaj powoli mąki ciągle mieszając – ja to zrobiłem w robocie kuchennym, można to zrobić łyżką w misce. Ciasto jest dość rzadkie

3. Płaską blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj oliwą, wlej ciasto i rozłóż równomiernie, posyp oliwkami i troche je wciśnij, posyp posiekanymi grubo listkami rozmarynu

4. Wstaw do lodówki na noc (min. 6 godzin), możesz przykryc folią

5. Nagrzej piekarnik do 210 st C. Jak się nagrzeje – wyjmij ciasto, posyp je grubą solą i piecz ok 30  min- powinno dostać ładny, rumiany kolor

Smacznego !

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.