Przepis duńskiego kucharza Carstena Kystera na włoski chlebek w sam raz jako dodatek do letnich sałatek. Wypróbowany przeze mnie w tym tygodniu.
Składniki:
600g mąki pszennej
20g drożdzy
1 1/2 łyżki cukru
1 łyzka soli
2 łyżki oliwy
0,5 l wody zimnej
100g czarnych oliwek bez pestek
gałązka świeżego rozmarynu
gruba morska sól do posypania
Jak to zrobić:
1. Rozpuść drożdze w wodzie razem z cukrem, solą i oliwą
2. Dodawaj powoli mąki ciągle mieszając – ja to zrobiłem w robocie kuchennym, można to zrobić łyżką w misce. Ciasto jest dość rzadkie
3. Płaską blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj oliwą, wlej ciasto i rozłóż równomiernie, posyp oliwkami i troche je wciśnij, posyp posiekanymi grubo listkami rozmarynu
4. Wstaw do lodówki na noc (min. 6 godzin), możesz przykryc folią
5. Nagrzej piekarnik do 210 st C. Jak się nagrzeje – wyjmij ciasto, posyp je grubą solą i piecz ok 30 min- powinno dostać ładny, rumiany kolor
Smacznego !