Letnia, lekka zupa – krem z sałaty rzymskiej

Przepis na zupę,która jest dobra na ciepło i na zimno. Lekki,świeży, kwaskowy smak, minimum kalorii. Przepis pochodzi od duńskiego kucharza Christiana Puglisi (ale urodził się we Włoszech 🙂 ) i był opublikowany w Politikenie. Nie przyszłoby mi do głowy robić zupę z sałaty,ale naprawdę można…

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g (2 duże) ziemniaki
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 700 ml wody
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny

Jak to zrobić ?

  1. Obierz cebulę i czosnek i grubo posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę
  2. Z sałaty odetnij koniec i rozdziel liście, zagotuj osoloną wodę do blanszowania
  3. Cebulę i czosnek zeszklij na oleju, wrzuć ziemniaki, smaż chwilę
  4. Wlej do nich wino i gotuj na dużym ogniu,aż prawie zupełnie odparuje
  5. W tym czasie zblanszuj liście sałaty – minut, dwie, zostawiając kilka najmniejszych. Po zblanszowaniu zanurz w lodowatej wodzie, aby nie straciły koloru
  6. Kiedy wino się wygotuje dodaj wodę i gotuj,aż ziemniaki będa miękkie
  7. Zmiksuj zupę, a potem (już nie gotując) wrzuć zblanszowanę sałatę i zmiksuj na gładką masę, dopraw solą (dość sporo), ew pieprzem
  8. Do talerza wlej zupę, włóż małe liście skropione octem winnym, polej lekko oliwą z oliwek (ja użyłem oleju z pestek dyni)

Jeśli zupa ma byc podana na zimno to należy składniki schłodzić przed zmiksowaniem – zachowa wtedy ładny, zielony kolor

Letnia, lekka zupa - krem z sałaty rzymskiej

Letnia, lekka zupa - krem z sałaty rzymskiej

Smacznego !

3 thoughts on “Letnia, lekka zupa – krem z sałaty rzymskiej

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.