Piękna fuzja cytrynowo-korzennych smaków. Intensywny smak rozgotowanej kaszy i warzyw łączy się z chrupkim kurczakiem. Przygotowanie tego dania od zera zajęło mi miesiąc…. Ale można zastosować wersję uproszczoną. Przepis do akcji Festiwal kuchni arabskiej na durszlak.pl. Przepisy znalazłem w internecie – na palcelizac.blogspot.com,a oryginalna wersja pochodzi od Jamie Olivera.
Składniki:
- 1 duży kurczak (brojler), podzielony na 8 części
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kuminu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka grubej morskiej soli (1 łyżeczka jeśli wywar jest solonym bulionem)
- 3 czubate łyżki maki
- oliwa z oliwek
- masło
- 1 duży fenkuł
- 1 duza marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone cebule
- 3 małe kiszone cytryny, pokrojone na kawałki*
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 300g fariki lub bulguru (ja dałem pół na pół bulgur i kasze jaglaną)
- 1 kieliszek białego wina
- 500ml wywaru warzywnego lub z kurczaka
* Kiszone cytryny (P.Gayler)
- 12 małych cytryn
- 350g grubej soli
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki drobnego cukru
- 15 owoców ziela angielskiego
- 15 nasion kolendry
- 5 gwiazd anyżu
Jak to zrobić ?
1. Przygotuj kiszone cytryny:
Sześć z 12 cytryn natnij wzdłuż na ćwiartki, zostawiając nieco ponad centymetr u dolo owocu. Delikatnie je otwórz, wsyp po łyżce soli i ściskając przywróć im kształt.
Wysterylizowany litrowy słoik wypełnij polowa pozostałej soli. Na warstwie soli ułóż ciasno przygotowane cytryny, uciskając je trochę , aby puściły sok. Pomiędzy cytryny wciśnij liście laurowe. Pozostałą sol mieszaj z cukrem, zielem, kolendra i gwiazdkami anyżu i mieszanka taka posyp cytryny.
Z pozostałych sześciu cytryn wyciśnij sok i przez sito wlej go do słoja z cytrynami. Słój zamknij i zostaw go w chłodnym miejscu na miesiąc, obracając raz dziennie.
Można przygotować skróconą wersję tego przepisu – trzymając cytryny w zalewie 5-7 dni.
2. Wszystkie przyprawy i sol wsyp do moździerza i ubijaj tak długo, aż powstanie jednolity proszek. Następnie łącz go z mąką i taka mikstura natrzyj dokładnie kawałki kurczaka. Resztkę aromatycznej mąki zostaw do wykorzystania później.
3. Piec rozgrzej do 200 st C
4. W żeliwnym (lub metalowym-musi sie nadawać do piekarnika) garnku rozgrzej oliwę z masłem i rumień porcjami kawałki mięsa. Wyjmij je na talerz.
5. Na pozostałym tłuszczu podsmaż warzywa pokrojone na kawałki, cytryny i rozmaryn. Gdy zmiękną nieco, wsyp farike lub bulgur, pozostała aromatyczna make i dobrze zmieszaj. Cytryny trzeba dać w postaci tylko zeskrobanej skórki i troche soku lub jako ćwiartki.
6. Wyjmij ćwiartki cytryn i gałązki rozmarynu. Wlej wino, i gdy się zredukuje wlej wywar (tylko tyle aby zakryć warzywa i kasze).
7. Na wierzchu ułóż cartouche (wycięte koło z papieru pergaminowego) z bokami podwinietymi wysoko, a na tym kawałki kurczaka
8. Garnek piecz otwarty w piecu ok 1 godziny
9. Podaj z gęstą, kwaśną śmietaną (ja dałem do niej szczypiorek) i sałatką
Smacznego !
uwielbiam kuchnię libańską- jest źródłem wspaniałych inspiracji;) danie wygląda na prawdę smakowicie;)