Libański kurczak cytrynowy

Piękna fuzja cytrynowo-korzennych smaków. Intensywny smak rozgotowanej kaszy i warzyw łączy się z chrupkim kurczakiem. Przygotowanie tego dania od zera zajęło mi miesiąc…. Ale można zastosować wersję uproszczoną. Przepis do akcji Festiwal kuchni arabskiej na durszlak.pl.  Przepisy znalazłem w internecie – na palcelizac.blogspot.com,a oryginalna wersja pochodzi od Jamie Olivera.

Libański kurczak cytrynowy

Składniki:

  • 1 duży kurczak (brojler), podzielony na 8 części
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka grubej morskiej soli (1 łyżeczka jeśli wywar jest solonym bulionem)
  • 3 czubate łyżki maki
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 1 duży fenkuł
  • 1 duza marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone cebule
  • 3 małe kiszone cytryny, pokrojone na kawałki*
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • 300g fariki lub bulguru (ja dałem pół na pół bulgur i kasze jaglaną)
  • 1 kieliszek białego wina
  • 500ml wywaru warzywnego lub z kurczaka

* Kiszone cytryny (P.Gayler)

  • 12 małych cytryn
  • 350g grubej soli
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 15 owoców ziela angielskiego
  • 15 nasion kolendry
  • 5 gwiazd anyżu

Jak to zrobić ?

1. Przygotuj kiszone cytryny:

Sześć z 12 cytryn natnij wzdłuż na ćwiartki, zostawiając nieco ponad centymetr u dolo owocu. Delikatnie je otwórz, wsyp po łyżce soli i ściskając przywróć im kształt.

Wysterylizowany litrowy słoik wypełnij polowa pozostałej soli. Na warstwie soli ułóż ciasno przygotowane cytryny, uciskając je trochę , aby puściły sok. Pomiędzy cytryny wciśnij liście laurowe. Pozostałą sol mieszaj z cukrem, zielem, kolendra i gwiazdkami anyżu i mieszanka taka posyp cytryny.
Z pozostałych sześciu cytryn wyciśnij sok i przez sito wlej go do słoja z cytrynami. Słój zamknij i zostaw go w chłodnym miejscu na miesiąc, obracając raz dziennie.

Można przygotować skróconą wersję tego przepisu – trzymając cytryny w zalewie 5-7 dni.

Kiszone cytryny

2. Wszystkie przyprawy i sol wsyp do moździerza i ubijaj tak długo, aż powstanie jednolity proszek. Następnie łącz go z mąką i taka mikstura natrzyj  dokładnie kawałki kurczaka. Resztkę aromatycznej mąki zostaw do wykorzystania później.

3. Piec rozgrzej do 200 st C

4.  W żeliwnym (lub metalowym-musi sie nadawać do piekarnika) garnku rozgrzej oliwę z masłem i rumień porcjami kawałki mięsa. Wyjmij je na talerz.

5.  Na pozostałym tłuszczu podsmaż warzywa pokrojone na kawałki, cytryny i rozmaryn. Gdy zmiękną nieco, wsyp farike lub bulgur, pozostała aromatyczna make i dobrze zmieszaj. Cytryny trzeba dać w postaci tylko zeskrobanej skórki i troche soku lub jako ćwiartki.

6. Wyjmij ćwiartki cytryn i gałązki rozmarynu. Wlej wino, i gdy się zredukuje wlej wywar (tylko tyle aby zakryć warzywa i kasze).

7.  Na wierzchu ułóż cartouche (wycięte koło z papieru pergaminowego) z bokami podwinietymi wysoko, a na tym kawałki kurczaka

Kurczak na cartouche gotowy do wstawienia do pieca

8.  Garnek piecz otwarty w piecu ok 1 godziny

9. Podaj z gęstą, kwaśną śmietaną (ja dałem do niej szczypiorek) i sałatką

Smacznego !

One thought on “Libański kurczak cytrynowy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.