Dziś śródziemnomorska fuzja. Połączyłem szwedzkie i chorwackie smaki,a efekt jest znakomity… Przepis na sos zaczerpnąłem z programu Makłowicza 'Korczulańskie smaki’, a klopsiki są szwedzkie jakby nie było. Przy okazji polecam Regular Ordinary Swedish Meal Time – Meatball Massacre na YouTube 🙂 -tak to robią prawdziwi Wikingowie
Kolejny dobry przepis na szybki obiad. Klopsiki zrobiłem jednocześnie do dwóch dań-pół jako wkładka do zupy ogórkowej,a pół usmażyłem i dziś po wyjęciu z lodówki wykorzystałem do tego dania.
Składniki (na 3-4 osoby)
- 500g mielonego mięsa
- 1 jajko
- pół pęczka pietruszki
- bułka tarta
- olej
- 2 puszki pomidorów pelati
- 200 ml czerwonego wina
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- ew troche koncentratu pomidorowego lub ketchupu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa cała
- makaron, ok 100g na osobę
Jak to zrobić ?
- Zrób pulpety (köttbullar) 🙂 – mięso wymieszaj z posiekaną pietruszką, solą,pieprzem, jajkiem, konsystencję wyrównaj bułką tartą
- Usmaż pulpety na oleju. Mogą sobie czekać pare dni w lodówce
- Wstaw wodę na makaron.
- Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki, zeszklij na oleju
- Dodaj pomidory (rozdrobnij jeśli sa całe), wrzuć klopsiki, odparuj trochę sos
- W międzyczasie wsyp makaron do wrzątku
- Dodaj wino, cukier, sól ,pieprz, zetrzyj na tarce całą gałkę
- Niech sos sie pogotuje, odparuje, a klopsiki zagrzeją
- Do smaku dopraw koncentratem pomidorowym lub ketchupem jeśli trzeba.
- Podaj makaron z sosem z klospikami, możesz posypac starym parmezanem lub natką pietruszki
Smacznego !
Pingback: Makaron z klopsikami inspirowany Chorwacją « San-jacinto Blog