Makaron z klopsikami inspirowany Chorwacją

Dziś śródziemnomorska fuzja. Połączyłem szwedzkie i chorwackie smaki,a efekt jest znakomity… Przepis na sos zaczerpnąłem z programu Makłowicza 'Korczulańskie smaki’, a klopsiki są szwedzkie jakby nie było. Przy okazji polecam Regular Ordinary Swedish Meal Time – Meatball Massacre na YouTube 🙂 -tak to robią prawdziwi Wikingowie

Kolejny dobry przepis na szybki obiad. Klopsiki zrobiłem jednocześnie do dwóch dań-pół jako wkładka do zupy ogórkowej,a pół usmażyłem i dziś po wyjęciu z lodówki wykorzystałem do tego dania.

Składniki (na 3-4 osoby)

  • 500g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • pół pęczka pietruszki
  • bułka tarta
  • olej
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 200 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ew troche koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa cała
  • makaron, ok 100g na osobę

Jak to zrobić ?

  1. Zrób pulpety (köttbullar) 🙂 – mięso wymieszaj z posiekaną pietruszką, solą,pieprzem, jajkiem, konsystencję wyrównaj bułką tartą
  2. Usmaż pulpety na oleju. Mogą sobie czekać pare dni w lodówce
  3. Wstaw wodę na makaron.
  4. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki, zeszklij na oleju
  5. Dodaj pomidory (rozdrobnij jeśli sa całe), wrzuć klopsiki, odparuj trochę sos
  6. W międzyczasie wsyp makaron do wrzątku
  7. Dodaj wino, cukier, sól ,pieprz, zetrzyj na tarce całą gałkę
  8. Niech sos sie pogotuje, odparuje, a klopsiki zagrzeją
  9. Do smaku dopraw koncentratem pomidorowym lub ketchupem jeśli trzeba.
  10. Podaj makaron z sosem z klospikami, możesz posypac starym parmezanem lub natką pietruszki

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Makaron z klopsikami inspirowany Chorwacją

  1. Pingback: Makaron z klopsikami inspirowany Chorwacją « San-jacinto Blog

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.