Makaron z małżami i pikantną kiełbasą

Przepis na prosty obiad z kuchni śródziemnomorskiej łączący oryginalny smak małży i pikantność kiełbasy. Zrobiłem go po kupieniu małży z aktualnej portugalskiej promocji Biedronki. Były niedrogie, a poza tym.. ładne 🙂 Do tego z tej samej kuchni portugalskiej użyłem sera Saloio Gourmet – koziego, dojrzewającego o wyraźnym smaku, jednak nie przesadnie „kozim”. Ten ser też bardzo mi przypadł do gustu na kanapki. Dodatkowo po konsumpcji muszelki możecie wykorzystać do ozdoby :).

Makaron z małżami i pikantną kiełbasą

Makaron z małżami i pikantną kiełbasą

Składniki (na 1 osobę):

  • 250g małży
  • 2 pieczarki
  • 50g pikantnej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 100g makaronu rurki, penne itp
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • garść listków świeżej bazylii
  • ew. 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka startego na tarce sera o pikantnym smaku (oscypek, cheddar, ser owczy, parmezan)

Jak to zrobić ?

  1. Dzień wcześniej małże włóż do miski, zalej wodą i wstaw do lodówki do rozmarznięcia. Woda pozwoli te je oczyścić z drobnych elementów – fragmentów skorupy, piasku.
  2. Wstaw posoloną wodę na makaron
  3. Przygotuj sobie składniki _ czosnek obierz i pokrój w plasterki, pieczarki oczyść, przekrój na pół i pokrój w plasterki, kiełbasę pokrój na małe kawałeczki, pomidory przekrój na pół, zetrzyj na tarce ser, posiekaj bazylię
  4. Wrzuć makaron do gotującej się wody, gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu
  5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub oliwy, wrzuć czosnek i kiełbasę
  6. Przesmaż kilka minut, uważaj, aby nie spalić czosnku
  7. Wrzuć pieczarki, smaż chwilę.
  8. Wrzuć małże, wlej 50 ml wody i smaż, aż się otworzą, mieszając od czasu do czasu. Jeśli wody wyparuje dodaj jeszcze trochę. U mnie smażenie trwało 10-15 minut. Jeśli jakieś małże się nie otworzą wyrzuć je dla bezpieczeństwa
  9. W trakcie smażenia małży (po ok 5 minutach) wrzuć pomidory.
  10. Odcedzony makaron wymieszaj z zawartością patelni, dodaj bazylię,a na talerzu posyp startym serem.

A tu wspomniane muszle z odzysku 😉

Muszle małży portugalskich

Muszle małży portugalskich

SMACZNEGO!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz