Przepis na prosty obiad z kuchni śródziemnomorskiej łączący oryginalny smak małży i pikantność kiełbasy. Zrobiłem go po kupieniu małży z aktualnej portugalskiej promocji Biedronki. Były niedrogie, a poza tym.. ładne 🙂 Do tego z tej samej kuchni portugalskiej użyłem sera Saloio Gourmet – koziego, dojrzewającego o wyraźnym smaku, jednak nie przesadnie „kozim”. Ten ser też bardzo mi przypadł do gustu na kanapki. Dodatkowo po konsumpcji muszelki możecie wykorzystać do ozdoby :).
Składniki (na 1 osobę):
- 250g małży
- 2 pieczarki
- 50g pikantnej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 100g makaronu rurki, penne itp
- 6 pomidorków koktajlowych
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine
- garść listków świeżej bazylii
- ew. 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka startego na tarce sera o pikantnym smaku (oscypek, cheddar, ser owczy, parmezan)
Jak to zrobić ?
- Dzień wcześniej małże włóż do miski, zalej wodą i wstaw do lodówki do rozmarznięcia. Woda pozwoli te je oczyścić z drobnych elementów – fragmentów skorupy, piasku.
- Wstaw posoloną wodę na makaron
- Przygotuj sobie składniki _ czosnek obierz i pokrój w plasterki, pieczarki oczyść, przekrój na pół i pokrój w plasterki, kiełbasę pokrój na małe kawałeczki, pomidory przekrój na pół, zetrzyj na tarce ser, posiekaj bazylię
- Wrzuć makaron do gotującej się wody, gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub oliwy, wrzuć czosnek i kiełbasę
- Przesmaż kilka minut, uważaj, aby nie spalić czosnku
- Wrzuć pieczarki, smaż chwilę.
- Wrzuć małże, wlej 50 ml wody i smaż, aż się otworzą, mieszając od czasu do czasu. Jeśli wody wyparuje dodaj jeszcze trochę. U mnie smażenie trwało 10-15 minut. Jeśli jakieś małże się nie otworzą wyrzuć je dla bezpieczeństwa
- W trakcie smażenia małży (po ok 5 minutach) wrzuć pomidory.
- Odcedzony makaron wymieszaj z zawartością patelni, dodaj bazylię,a na talerzu posyp startym serem.
A tu wspomniane muszle z odzysku 😉
SMACZNEGO!