Młoda kapusta na słodko-kwaśno

Na targu pełno świeżych warzyw, warto więc korzystać i zrobić takie proste i smaczne danie o delikatnym smaku. W zasadzie to przystawka,ale dzis stanowiła mój obiad – w podwójnej porcji.

Składniki (przystawka na 2 osoby) :

  • 1 młoda kapusta
  • 1 duża cebula
  • kawałek słoniny lub oliwa
  • pęczek koperku
  • ocet winny, ja użyłem jabłkowy
  • cukier,sól,pieprz

Jak to zrobić ?

  1. Słoninę pokrój w kosteczce i usmaż, zamiast tego mozna dać oliwę
  2. Podsmaż pokrojoną drobno cebulę
  3. Na to wrzuć poszatkowaną kapustę (głąb należy wyciać, duże liscie odrzucić)
  4. Skrop octem, posól i trochę posłódź
  5. Usmaż ją,ale nie do zupełnej miękkości
  6. Spróbuj- dopraw octem, solą, pieprzem,cukrem – powinna mieć wyczuwalny kwaskowo-słodki smak
  7. Na koniec zestaw z ognia i wymieszaj z posiekanym koperkiem i zaraz podawaj

Można trochę zagęścić to mąką – jeśli ktoś lubi, ja nie stosuje. Można dodać też starkowaną marchewkę i przesmażyć ją z cebulą

Młoda kapusta na słodko-kwaśno

Młoda kapusta na słodko-kwaśno

Smacznego !

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.