Na targu pełno świeżych warzyw, warto więc korzystać i zrobić takie proste i smaczne danie o delikatnym smaku. W zasadzie to przystawka,ale dzis stanowiła mój obiad – w podwójnej porcji.
Składniki (przystawka na 2 osoby) :
- 1 młoda kapusta
- 1 duża cebula
- kawałek słoniny lub oliwa
- pęczek koperku
- ocet winny, ja użyłem jabłkowy
- cukier,sól,pieprz
Jak to zrobić ?
- Słoninę pokrój w kosteczce i usmaż, zamiast tego mozna dać oliwę
- Podsmaż pokrojoną drobno cebulę
- Na to wrzuć poszatkowaną kapustę (głąb należy wyciać, duże liscie odrzucić)
- Skrop octem, posól i trochę posłódź
- Usmaż ją,ale nie do zupełnej miękkości
- Spróbuj- dopraw octem, solą, pieprzem,cukrem – powinna mieć wyczuwalny kwaskowo-słodki smak
- Na koniec zestaw z ognia i wymieszaj z posiekanym koperkiem i zaraz podawaj
Można trochę zagęścić to mąką – jeśli ktoś lubi, ja nie stosuje. Można dodać też starkowaną marchewkę i przesmażyć ją z cebulą
Smacznego !