Onigiri ”たぬきおにぎり”

Jeden z przepisów,który zrobiłem na spotkanie  Oliwkowiczów 5.02. Przypadkiem wpadłem na to w internecie. To jest przekąska,którą w Japonii można kupic gotową w sklepie. Wiadomo -ryż – dusza japońskiej kuchni jak mawiał mój kolega Tomoki…

Ja zrobiłem dwie wersje tej przekąski – jedną szczypiorkowo-słoną, drugą słodko-słono-kwaśną

Składniki

  • ryz do sushi (z 250 g wychodzi ok 10-11 porcji)
  • 1-2 płaty nori

Różne dodatki – mogą być inne- poszukajcie w internecie

  • sos sojowy
  • szczypiorek
  • marynowane kłącza imbiru – Hajikami
  • sos ketjap manis, mozna dać kaeshi – patrz przepis na zupe z makaronem soba

Agedama

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki octu ryżowego lub białego winnego
  • 4 łyżki wody
  • olej do smażenia

Jak to zrobić ?

  1. Ugotuj ryż jak do sushi, tylko nie dodawaj żadnej zaprawy. Przestudź.  Jeśli gotujesz jakikolwiek biały ryż częściej, polecam naprawdę elektryczny garnek do gotowania ryżukłopot z głowy
  2. Onigiri 1: posiekaj kłącza imbiru, dodaj ok 2-3 łyżki ketjap manis na 250g ryżu, wymieszaj z ryżem (musi sie kleic, jak dodasz za dużo sosu bedą się rozpadać).
  3. Włóż 2 łyżki na kawałek folli przezroczystej, uformuj w rękach w trójkąt, albo kulkę.  Przyklej pasek nori – trochę dla ozdoby,a trochę dla poprawienia smaku. Jedz najlepiej od razu
  4. Onigiri 2: usmaż Agedama – z podanych składników zrób gęste ciasto. Rozgrzej sporo oleju i  z łyżki spuszczaj krople ciasta. Po usmażeniu na złoto wyjmij i osącz na ręczniku papierowym
  5. Posiekaj szczypiorek, zmieszaj z agedama i ryżem oraz 2-3 łyżkami sosu sojowego, uformuj jak Onigiri 1

Onigiri 2

Onigiri 1

Zapraszam do obejrzenia jak to robi amator gotowania z Japonii – prawda,że apetycznie się zajada ? 🙂

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.