Jeden z przepisów,który zrobiłem na spotkanie Oliwkowiczów 5.02. Przypadkiem wpadłem na to w internecie. To jest przekąska,którą w Japonii można kupic gotową w sklepie. Wiadomo -ryż – dusza japońskiej kuchni jak mawiał mój kolega Tomoki…
Ja zrobiłem dwie wersje tej przekąski – jedną szczypiorkowo-słoną, drugą słodko-słono-kwaśną
Składniki
- ryz do sushi (z 250 g wychodzi ok 10-11 porcji)
- 1-2 płaty nori
Różne dodatki – mogą być inne- poszukajcie w internecie
- sos sojowy
- szczypiorek
- marynowane kłącza imbiru – Hajikami
- sos ketjap manis, mozna dać kaeshi – patrz przepis na zupe z makaronem soba
Agedama
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki octu ryżowego lub białego winnego
- 4 łyżki wody
- olej do smażenia
Jak to zrobić ?
- Ugotuj ryż jak do sushi, tylko nie dodawaj żadnej zaprawy. Przestudź. Jeśli gotujesz jakikolwiek biały ryż częściej, polecam naprawdę elektryczny garnek do gotowania ryżu – kłopot z głowy
- Onigiri 1: posiekaj kłącza imbiru, dodaj ok 2-3 łyżki ketjap manis na 250g ryżu, wymieszaj z ryżem (musi sie kleic, jak dodasz za dużo sosu bedą się rozpadać).
- Włóż 2 łyżki na kawałek folli przezroczystej, uformuj w rękach w trójkąt, albo kulkę. Przyklej pasek nori – trochę dla ozdoby,a trochę dla poprawienia smaku. Jedz najlepiej od razu
- Onigiri 2: usmaż Agedama – z podanych składników zrób gęste ciasto. Rozgrzej sporo oleju i z łyżki spuszczaj krople ciasta. Po usmażeniu na złoto wyjmij i osącz na ręczniku papierowym
- Posiekaj szczypiorek, zmieszaj z agedama i ryżem oraz 2-3 łyżkami sosu sojowego, uformuj jak Onigiri 1
Zapraszam do obejrzenia jak to robi amator gotowania z Japonii – prawda,że apetycznie się zajada ? 🙂
Smacznego !