Przepis na pieczoną perliczkę stanowi połączenie przepisu z Kuchni Lidla z przepisem na farsz do kaczki z kaszą gryczaną z allrecipes.com, całość poddana małym modyfikacjom. Czasem kupicie coś takiego nietypowego i zastanawiacie się jak to przyrządzić… 🙂 . Ja kiedyś „to” zrobiłem pieczone i zawijane w boczek, ale ta wersja wydaje się mi dużo smaczniejsza.
Składniki
- 1 perliczka w całości
- 25 g suszonych grzybów
- 50 g wędzonego boczku
- 200 g szalotek
- 750 ml czerwonego wina wytrawnego
- 5 gałązek świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 50 g wędzonego boczku lub słoniny
- pół łyżki smalcu
- 50g masła
farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 50 g słoniny wędzonej lub boczku
- pół łyżki smalcu
- sól i majeranek do smaku
- pęczek pietruszki
- 2 łyżeczki (lub więcej) zmielonego, czarnego pieprzu
Jak to zrobić?
- Nastaw wodę do gotowania. Jak się zagotuje – zalej grzyby i zacznij gotować kaszę
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- W garnku (nadającym się do wstawienia do piekarnika) rozgrzej pół łyżki smalcu, pokrojona słoninę lub boczek, wrzuć pokrojoną cebulę do farszu
- Całość przesmaż, aż cebula będzie przezroczysta.
- Zmieszaj ugotowana kaszę, usmażone cebulę i boczek i ostudź do letniej temperatury
- Starkuj ziemniaki na drobnej tarce (jak na placki) i dodaj do kaszy, dodaj sól i sporo pieprzu. Spróbuj, czy jest wystarczająco przyprawione-powinno byc pikantne
- Dodaj posiekaną pietruszkę, jajka i wymieszaj
- Nadziej perliczkę, zapnij wykałaczkami lub zaszyj
- Natrzyj z zewnątrz solą i pieprzem
- Do tego samego garnka dodaj pół łyżki smalcu i boczek/słoninę, zrumień lekko
- Wrzuć perliczkę piersiami w dół i smaż po ok 10 min z dwóch stron
- Wlej wino, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, rozmaryn
- Piecz ok 1,5-2 godz polewając co 20 min płynem z garnka
- Perliczkę wyjmij z garnka (powinna odpocząć 15 min),a płyn odparuj na gęsto. Po wyłączeniu ciepła rozpuść 50g masła.
- Podawaj rozcinając na części z sosem, farszem i dodatkiem słodko-kwaśnym np buraczkami
SMACZNEGO !
Smakowicie się prezentuje. Jeszcze nigdy nie jadlam perliczki i od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, aby to nadrobić.
Spróbuj Haniu, to mięso jest ciekawe-nie jest to ani kurczak,ani kaczka, ani dzika kaczka… coś pomiędzy