Przepis dla początkujących !. Kotlety mielone to klasyka codziennej kuchni, ale można je ulepszyć i dodać smaku zamiast smażenia piekąc je z dodatkiem smalcu. Słyszałem jeszcze o przepisie mówiącym o gotowaniu mielonych w rosole. Kotlety są pyszne, pięknie pachną i są naprawdę łatwe do zrobienia. Na wszelki wypadek zrób je z podwójnej porcji – mogą zawsze parę dni poleżeć w lodówce 🙂
Doprawić je można według własnego gustu – bardziej ostro lub dodając innych ziół, można tez zamiast soli dodać musztardy. Ponieważ u mnie bardzo rzadko można spotkać czerstwą bułkę stosuje sposób podpatrzony u Szwedów – tarta bułka zalana mlekiem.
Składniki (na 2-3 osoby)
- 500g chudej wieprzowiny (np. szynki)
- 100g słoniny (jeśli mamy tłusta wieprzowinę np. karkówkę można słoninę pominąć i dać 600g mięsa)
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2-1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pęczek natki pietruszki (zamiast pietruszki możesz dać natkę lubczyku)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- troszkę mleka
- sól do smaku
- 5 łyżek smalcu
Jak to zrobić ?
- Zmiel mięso i słoninę na dość grubym sitku (5-6 mm) – albo poproś w sklepie o zmielenie, słoninę tez można kupić zmieloną
- Cebulę obierz i drobno posiekaj
- Posiekaną cebulę podsmaż na 2 łyżkach smalcu na przezroczysto
- Odcedź ją łyżką, smalec będziesz potrzebować do kotletów
- Tartą bułkę zalej odrobiną mleka
- Mielone mięso zmieszaj z majerankiem, papryką, posiekaną natką pietruszki, cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj bułkę z mlekiem
- Dosól do smaku (spróbuj ten farsz, nic ci się nie stanie 🙂 )
- Z farszu uformuj 6 kotletów – zwilż ręce zimną woda, zrób kulki i lekko je spłaszcz
- Rozgrzej pozostały smalec na patelni i podsmaż na dużym ogniu kotlety z 2 stron, aby się zarumieniły, nie smaż ich jednak dłużej, niech będą w środku surowe
- Do brytfanki (albo garnka, który nadaje się do piekarnika) włóż 3 łyżki smalcu i kotlety, przykryj, wstaw do piekarnika
- Włącz na 180 stopni, jak osiągnie temperaturę piecz 20 minut
- Podawaj z ziemniaczkami, puree, surówką ….
SMACZNEGO !