Pieczone kotlety mielone

Przepis dla początkujących !. Kotlety mielone to klasyka codziennej kuchni, ale można je ulepszyć i dodać smaku zamiast smażenia piekąc je z dodatkiem smalcu. Słyszałem jeszcze o przepisie mówiącym o gotowaniu mielonych w rosole. Kotlety są pyszne, pięknie pachną i są naprawdę łatwe do zrobienia. Na wszelki wypadek zrób je z podwójnej porcji – mogą zawsze parę dni poleżeć w lodówce 🙂

Doprawić je można według własnego gustu – bardziej ostro lub dodając innych ziół, można tez zamiast soli dodać musztardy. Ponieważ u mnie bardzo rzadko można spotkać czerstwą bułkę stosuje sposób podpatrzony u Szwedów – tarta bułka zalana mlekiem.

Kotlety mielone pieczone

Kotlety mielone pieczone

Składniki (na 2-3 osoby)

  • 500g chudej wieprzowiny (np. szynki)
  • 100g słoniny (jeśli mamy tłusta wieprzowinę np. karkówkę można słoninę pominąć i dać 600g mięsa)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2-1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pęczek natki pietruszki (zamiast pietruszki możesz dać natkę lubczyku)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • troszkę mleka
  • sól do smaku
  • 5 łyżek smalcu

Jak to zrobić ?

  1. Zmiel mięso i słoninę na dość grubym sitku (5-6 mm) – albo poproś w sklepie o zmielenie, słoninę tez można kupić zmieloną
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj
  3. Posiekaną cebulę podsmaż na 2 łyżkach smalcu na przezroczysto
  4. Odcedź ją łyżką, smalec będziesz potrzebować do kotletów
  5. Tartą bułkę zalej odrobiną mleka
  6. Mielone mięso zmieszaj z majerankiem, papryką, posiekaną natką pietruszki, cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj bułkę z mlekiem
  7. Dosól do smaku (spróbuj ten farsz, nic ci się nie stanie 🙂 )
  8. Z farszu uformuj 6 kotletów – zwilż ręce zimną woda, zrób kulki i lekko je spłaszcz
  9. Rozgrzej pozostały smalec na patelni i podsmaż na dużym ogniu kotlety z 2 stron, aby się zarumieniły, nie smaż ich jednak dłużej, niech będą w środku surowe
  10. Do brytfanki (albo garnka, który nadaje się do piekarnika) włóż 3 łyżki smalcu i kotlety, przykryj, wstaw do piekarnika
  11. Włącz na 180 stopni, jak osiągnie temperaturę piecz 20 minut
  12. Podawaj z ziemniaczkami, puree, surówką ….

SMACZNEGO !

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz