Przepis na obiad – pyszny, łatwy i zdrowy. Jeśli nie jedliście jeszcze łososia przyrządzanego w niskich temperaturach to może się okazać wasz najsmaczniejszy łosoś w życiu. Dla mnie przynajmniej tak jest. Jest niezwykle delikatny i miękki i ma inny smak niż taki pieczony na gorąco czy smażony. Towarzyszy mu kasza jaglana, którą możecie też zastąpić polentą, ew. puree ziemniaczanym. Pikantnym akcentem jest rukolowo-dyniowe pesto. Razem tworzą kompozycję we włoskich, narodowych barwach
Składniki (na 4 osoby)
- 800g filetu z łososia ze skóra
- garść gruboziarnistej soli morskiej (nie można użyć drobnej soli, bo będzie niejadalne)
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- szklanka kaszy jaglanej
- 100g suszonych pomidorów w oleju
- 60g rukoli Fit&Easy
- 30g pestek dyni
- 2 łyżeczki miodu
- sól zwykła
Jak to zrobić?
- Nagrzej piekarnik do 75 stopni, bez termoobiegu. Sprawdź czy łosoś nie ma ości, ew. usuń je
- Połóż łososia skórą do dołu i posyp solą oraz skrop oliwą (3 łyżki), piecz 50-60 minut. W miejscach, gdzie filet jest cieńszy daj mniej soli
- W tym czasie ugotuj kaszę -umyj ją w zimnej wodzie, zagotuj 2,5 szklanki posolonej lekko wody i na wrzątek wrzuć kaszę
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 20 min, nie mieszając
- Pomidory zmiksuj blenderem
- Rukolę zmiksuj wraz z pestkami dyni, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i miód
- Z ugotowanej kaszy wytnij kształt (np obręczą) i ułóż na przemian z warstwą pomidorów
- Na talerzu ułóż łososia, wcześniej oskrobanego z nadmiaru soli, do tego kaszę z pomidorami i trochę rukolowego pesto
SMACZNEGO!
Napisz w komentarzu jak smakowało 🙂