Pikantna zupa z orzechami arachidowymi

Nadszedł czas zimowych zup… żurki, krupniki, fasolowe…

Tym razem przepis na dość oryginalną zupę, do której nie sa jednak potrzebne galaretowate grzyby rosnące tylko pod określonym gatunkiem drzew w Japonii… 🙂

Składniki: (dla 4-6 osób)

  • 1 cebula (ok 100g)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśniete przez praskę
  • 250g selera
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 20 kapsułek kardamonu
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego (ja użyłem Winiary w proszku)
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki kminku lub kminu
  • 2 puszki pomidorów posiekanych
  • 200g mrożonej kukurydzy lub z puszki
  • olej
  • pieprz cayenne, chilli lub sambal oelek
  • ew. łyżka masła orzechowego

Jak to zrobić?

  1. Pokrój cebulę, obierze seler i pokrój w grubą kostkę
  2. Rozkrusz kapsułki kardamonu. Upraż nasiona kardamonu, kolendry i kminku na suchej patelni. Zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu
  3. Podsmaż cebule na przezroczysto, dodaj czosnek, zmielone przyprawy i przesmaż parę minut. Dodaj orzeszki,seler, bulion,pomidory, masło orzechowe,dopraw pieprzem cayenne
  4. Zagotuj i gotuj na małym ogniu pół godziny lub trochę dłużej.
  5. Zmiksuj w garnku, ew rozrzedź bulionem. Dopraw (sól, pieprz, sok z cytryny), wrzuć kukurydzę, ogrzej.
  6. Na wydaniu możesz posypać siekaną natką pietruszki i orzeszkami

Do zupy dobrze podać grzanki, paluszki itp.

Smacznego!

Pikantna zupa z orzechami arachidowymi

Pikantna zupa z orzechami arachidowymi

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.