Pierwszy raz robiłem to danie i już wiem dlaczego się tak nazywa… nie mogłem sie oprzeć i zjadłem całość… 🙂 . Jest naprawdę pyszne – jako danie główne lub przystawka – oczywiście jeśli lubisz anchovies. Na dodatek prosto się przygotowuje. Jeśli nie lubisz możesz zrobić to na przystawkę – smakuje dużo delikatniej,ale też dobrze.
Składniki (na 2 osoby) :
- 75 dag ziemniaków
- 1 duża lub 2 małe cebule
- puszka anchovies
- 250 ml słodkiej śmietany 18-30%
Jak to zrobić ?
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce,albo (tak jak ja) w robocie kuchennym na cienki wiórki
- Cebule drobno posiekaj
- Wymieszaj ziemniaki, cebulę, anchovies pokrojone na pół oraz zalewę z puszki, dopraw pieprzem (anchovies są wystarczająco słone…)
- Włóż do nasmarowanej tłuszczem foremki
- Zalej 150 ml śmietany i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny
- Dolej resztę śmietany i piecz jeszcze pół godziny
Smacznego !
Oj, czuję, że i ja bym się nie oparła takiej pokusie 🙂
Ajj chyba uległam tej pokusie, w weekend sama zrobię takie cudo :))