Pokusa Janssona – skandynawski klasyk

Pierwszy raz robiłem to danie i już wiem dlaczego się tak nazywa… nie mogłem sie oprzeć i zjadłem całość… 🙂 . Jest naprawdę pyszne – jako danie główne lub przystawka – oczywiście jeśli lubisz anchovies. Na dodatek prosto się przygotowuje.  Jeśli nie lubisz możesz zrobić to na przystawkę – smakuje dużo delikatniej,ale też dobrze.

Składniki (na 2 osoby) :

  • 75 dag ziemniaków
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • puszka anchovies
  • 250 ml słodkiej śmietany 18-30%

Jak to zrobić ?

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce,albo (tak jak ja) w robocie kuchennym na cienki wiórki
  2. Cebule drobno posiekaj
  3. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, anchovies pokrojone na pół oraz zalewę z puszki, dopraw pieprzem (anchovies są wystarczająco słone…)
  4. Włóż do nasmarowanej tłuszczem foremki
  5. Zalej 150 ml śmietany i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny
  6. Dolej resztę śmietany i piecz jeszcze pół godziny
Pokusa Janssona

Pokusa Janssona

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Pokusa Janssona – skandynawski klasyk

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.