Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Prosty chleb w stylu wiejskim, pachnący i smaczny. Nie wymaga pracochłonnego robienia tradycyjnego zakwasu. Ma chrupiącą skórkę. Przepis pochodzi od duńskiego kucharza nazwiskiem Bo Bech, ukazał sie w Politikenie.

Składniki :

Zakwas:

  • 150g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 150g razowej mąki żytniej
  • 300g mąki pszennej
  • 1 litr wody

Ciasto:

  • 240g zakwasu
  • 500g mąki pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej (żytniej lub pszennej)
  • 300ml wody
  • 10g drożdzy świeżych
  • 10g soli

Jak to zrobić ?

  1. Zrób zakwas: wymieszaj wszystkie składniki w pojemniku z pokrywką. Niech stoi 2 dni w temperaturze pokojowej. Jeśli zacznie podchodzic wodą trzeba go wymieszać trzepaczką. Zakwasu jest dość dużo, ale podobno  tyle składników potrzeba,żeby dobrze się skwasił :). Resztę można zużyć w ciągu ok. tygodnia. Ja go wstawiłem do lodówki,a przed ponownym użyciem trochę podkarmiłem i stał dobę w ciepłym.
  2. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wymieszaj aż ciasto zacznie odchodzić od miski (ja to robię robotem z hakiem). Włóż do miski posmarowanej oliwą , przykryj ściereczką i wstaw na dobę do lodówki
  3. Wyjmij miskę i pozostaw w temperaturze pokojowej 3 godziny. Potem na posypany mąką stół wyłóż ostrożnie ciasto i złóż je raz na pół. Złożeniem na dół połóż na posmarowaną blachę i piecz ok 25 min w temp 250 st C

Wyłóż na kratkę do ochłodzenia, pokrój po wystygnięciu.

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach - drugi ,zrobiony po tygodniu

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach – drugi ,zrobiony po tygodniu

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach - drugi ,zrobiony po tygodniu, troche więcej mąki żytniej

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach – drugi ,zrobiony po tygodniu, troche więcej mąki żytniej

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

  1. Właśnie jest w piekarniku 🙂 Zrobiłem według przepisu, ale ciasto trzymałem w ciepłym 3 godziny, potem bochenek uformowany przez godzinę, doba w lodówce to tylko usypianie drożdży (moim zdaniem). Ale przepis bardzo dobry!

    • To prawda – podobny efekt uzyskuje się przy rośnięciu w ciepłym 3-4 godz. Rośnięcie w lodówce umożliwia np przesunięcie pieczenia na rano albo na wieczór-co jest wygodne 🙂

  2. Aha i jeszcze moja obserwacja. Zacząłem ciasto w czasie leżakowania rozgniatać w celu odgazowania i składać. Tak co godzinę daje to 3 odgazowania na 4 godziny leżakowania i potem formuję bochenek. Więcej zabawy, ale warto spróbować. Pozdrawiam

    • Masz rację, nie ma konieczności trzymania w lodówce. To raczej ze względów organizacyjnych – w ten sposób mozna zostawić na całą noc/dzień do rośnięcia – poniewaz rosnie wolniej to nie wyjdzie z blachy. Pozdrawiam

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.