Razowe grzanki z pomarańczową tapenadą – przystawka

Grzaneczki o podkręconym smaku – fuzja słonej oliwki, słodkiej pomarańczy, czerwonego pieprzu i rozmarynu. Do tego chrupiący chlebek słonecznikowy. Mmmmm… Smak, który pobudzi Twoje zmysły i nabierzesz apetytu na danie główne.

Przepis bierze udział w konkursie Bloger Chef, głosujcie i jedzcie 🙂

Składniki (na 4 osoby):

  • słoik zielonych oliwek Ole! nadziewanych pastą paprykową
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 50g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 kromek razowego chleba ze słonecznikiem
  • olej do smażenia (można użyc oleju z przetworów Ole! np, z z suszonych pomidorów)

Jak to zrobić?

  1. Sparz pomarańczę wrzątkiem, zeskrob  skrókę za pomocą tarki lub zestera
  2. Orzechy posiekaj i podsmaż minutę na rozgrzanej oliwie
  3. Czerwony pieprz zmiażdż w moździerzu
  4. Listki rozmarynu obierz z gałązek
  5. Zmiksuj w malakserze oliwki, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, orzechy, posiekaną skórkę pomarańczową i rozmaryn
  6. Na oleju podsmaż kromki chleba, odstaw na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu
  7. Na lekko ciepłe kromki nałóż tapenadę, podawaj natychmiast, jeśli uwielbiasz czerwony pieprz (jak ja) możesz dodatkowo posypać go na wierzch
  8. Rozkoszuj się smakiem 🙂

 

Razowe grzanki z pomrańczową tapenadą - przystawka

Razowe grzanki z pomrańczową tapenadą – przystawka

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.