Roladki z dorsza z kiełbasą

Przepis na prosty i dość ciekawy obiad. Ostatnio próbuję połączenia składników morskich i wędlin. Poprzednio połączyłem kalmary i chorizo – teraz delikatny smak dorsza i smak wędzonki. Propozycja dla tych, którzy nie są do końca przekonani do dziwacznych stworzeń morskich takich jak kalmary…

Smak łączy trochę smak ryby (ale dorsz jest delikatny) i aromat wędzenia, do tego dochodzi koperek, czosnek, tymianek. I to wszystko podkreślone niezastąpionym smakiem masła. Ja zjadłem to sobie z plackami ziemniaczanymi oraz dodatkiem słodko-kwaśnym – buraczkami. Dobrze się komponuje.

Jeśli chodzi o kiełbaskę to polecam mocno wędzoną kiełbaskę cienką, może być frankfurteka, ale raczej nie parówkę. Musi mieć sporo mięsnego smaku.

 

Roladki z dorsza z kiełbasą

Roladki z dorsza z kiełbasą

Składniki (na 1 osobę):

  • filet z dorsza ze skórą (czyli 2 płaty), niezbyt gruby ok 200-300g
  • 1 cienka kiełbaska mocno wędzona, może być frankfurterka
  • 2 plasterki masła (ok 25g)
  • sól
  • kilka gałązek koperku
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku

Jak to zrobić?

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu
  2. Sprawdź, czy dorsz nie ma łusek, ewentualnie go oczyść, wytnij pozostałe ości
  3. Koperek i czosnek drobno posiekaj
  4. Filety od wewnątrz natrzyj koperkiem, czosnkiem, posyp tymiankiem i dobrze posól
  5. W każdy z filetów wrzuć parę wiórków masła, włóż pół kiełbaski i zawiń. Zepnij wykałaczkę lub patyczkiem do szaszłyka.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym, na wierz połóż resztę masła.
  7. Piecz 20 minut

SMACZNEGO !

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz