Roladki z dorsza z kiełbasą to przepis na prosty, ale ciekawy obiad. Ostatnio próbuję połączenia składników morskich i wędlin. Poprzednio połączyłem kalmary i chorizo – teraz delikatny smak dorsza i smak wędzonki. Propozycja dla tych, którzy nie są do końca przekonani do dziwacznych stworzeń morskich takich jak kalmary…
Smak łączy trochę smak ryby (ale dorsz jest delikatny) i aromat wędzenia, do tego dochodzi koperek, czosnek, tymianek. I to wszystko podkreślone niezastąpionym smakiem masła. Ja zjadłem to sobie z plackami ziemniaczanymi oraz dodatkiem słodko-kwaśnym – buraczkami. Dobrze się komponuje.
Jeśli chodzi o kiełbaskę to polecam mocno wędzoną kiełbaskę cienką, może być frankfurteka, ale raczej nie parówkę. Musi mieć sporo mięsnego smaku.
Składniki (na 1 osobę):
- filet z dorsza ze skórą (czyli 2 płaty), niezbyt gruby ok 200-300g
- 1 cienka kiełbaska mocno wędzona, może być frankfurterka
- 2 plasterki masła (ok 25g)
- sól
- kilka gałązek koperku
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
Jak to zrobić?
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu
- Sprawdź, czy dorsz nie ma łusek, ewentualnie go oczyść, wytnij pozostałe ości
- Koperek i czosnek drobno posiekaj
- Filety od wewnątrz natrzyj koperkiem, czosnkiem, posyp tymiankiem i dobrze posól
- W każdy z filetów wrzuć parę wiórków masła, włóż pół kiełbaski i zawiń. Zepnij wykałaczkę lub patyczkiem do szaszłyka.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym, na wierz połóż resztę masła.
- Piecz 20 minut
SMACZNEGO !