Prosty przepis i bardzo smaczny, nie wymaga wiele pracy. Delikatny smak ryby dopełniony kwaskowymi pomidorami, słonością i wędzonym aromatem szynki. Oprócz tego naprawdę dietetyczny.
Składniki (na 1 osobę)
- 200-300 g filetu z dorsza, świeżego bez skóry
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej itp
- 2 łyżki suszonych, marynowanych pomidorów w oleju
- sól, pieprz
- dodatki – np ryż, sałatka według Twoich upodobań
Jak to zrobić? (bardzo łatwo 🙂 )
- Pomidory najlepiej zmiksuj. Ja użyłem w tym przepisie swoich, ale poszukaj takich, które będą miały na etykiecie w składzie ocet- najpierw są marynowane w occie, potem zalewane olejem z przyprawami. Ten ocet dodaje ważnego smaku potrawie.
- Filet posól i popieprz z obu stron, posmaruj pomidorami, połóż szynkę
- Zroluj filet i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (180 z termoobiegiem)
- Piecz 20 minut (jeśli filet jest cienki 15 minut)
- Podawaj z dodatkami, ja podałem z cykorią, kiełkami z dodatkiem odrobiny sosu rybnego i octu balsamicznego (spray)
Proste, pyszne !
Roladka bardzo okazała. Muszę sama spróbować 🙂