Dalsza część rybnego weekendu. Ciekawy, subtelny smak nadaje mu koper włoski, tymianek i kwasek z pomidorów.. Wymaga trochę pracy,ale można część zrobić w sobotę,a skończyc w niedzielę…
Składniki:
– duża szczypta szafranu
– 2 1/2 szklanki bulionu rybnego
– cebula pokrojona w krążki
– 2 pokrojone ząbki czosnku
– 1 por pokrojony w plasterki
– 1 bulwa kopru włoskiego, drobno pokrojona (ja dałem w zamian dużą szczyptę ziaren kopru włoskiego zmiażdżonych w moździerzu)
– 1/2 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
– łyżka tymianku
– 2 liście laurowe
– puszka pomidorów pelati, pokrojone
– 1kg pokrojonych ryb – raczej białych
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– olej, masło
Jak to zrobić ?….
1. W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, wrzuć cebulę, zmniejsz ogień i smaż ok 5min do zmięknięcia. Dodaj czosnek, por, koper włoski i ziemniaki. Przykryj i duś ok 15 min, mieszając od czasu do czasu.
2. Wlej wino i odparuje na dużym ogniu 4-5 min. Tu – na przykład – możesz przerwać zostawiając resztę przyrządzania na drugi dzień. Dodaj tymianek, pomidory, liscie laurowe i wymieszaj
3. W moździerzu utrzyj szafran i dodaj do gorącego bulionu (trzeba go wcześnie ugotować,albo przyrządzić z kostki…). Zostawn na 10 min, niech naciągnie. Zagotuj, włóż kawałki ryby. Gotuj ok 5-7 min , w zależności od wielkości kawałków. Wyjmij je i przykryj, by nie wystygły
4. Bulion dolej do warzyw, zagotuj. Już można nakładać ! Bulion z warzywami, na wierzch posiekana pietruszka i ryba. Do tego można podać chleb. Smacznego!
5. jeśli chcesz ( i wiesz,że nie ma tam ości) możesz zmiksować wszystko , ew. przetrzeć przez sito i uzyskać zupę-krem
Witaj Jacinto,
cieszę się, że założyłeś blog i będzie publikował przepisy. Będę zaglądać. Pozdrawiam!