Ryba po bretońsku

Dalsza część rybnego weekendu. Ciekawy, subtelny smak nadaje mu koper włoski, tymianek i kwasek z pomidorów.. Wymaga trochę pracy,ale można część zrobić w sobotę,a skończyc w niedzielę…

Składniki:

– duża szczypta szafranu

– 2 1/2 szklanki bulionu rybnego

– cebula pokrojona w krążki

– 2 pokrojone ząbki czosnku

– 1 por pokrojony w plasterki

– 1 bulwa kopru włoskiego, drobno pokrojona (ja dałem w zamian dużą szczyptę ziaren kopru włoskiego zmiażdżonych w moździerzu)

– 1/2 ziemniaków pokrojonych w kostkę

– 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina

– łyżka tymianku

– 2 liście laurowe

– puszka pomidorów pelati, pokrojone

– 1kg pokrojonych ryb – raczej białych

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– olej, masło

Jak to zrobić ?….

1. W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, wrzuć cebulę, zmniejsz ogień i smaż ok 5min do zmięknięcia. Dodaj czosnek, por, koper włoski i ziemniaki. Przykryj i duś ok 15 min, mieszając od czasu do czasu.

2. Wlej wino i odparuje na dużym ogniu 4-5 min. Tu – na przykład – możesz przerwać zostawiając resztę przyrządzania na drugi dzień. Dodaj tymianek, pomidory, liscie laurowe i wymieszaj

3. W moździerzu utrzyj szafran i dodaj do gorącego bulionu (trzeba go wcześnie ugotować,albo przyrządzić z kostki…). Zostawn na 10 min, niech naciągnie. Zagotuj, włóż kawałki ryby. Gotuj ok 5-7 min ,  w zależności od  wielkości kawałków. Wyjmij je i przykryj, by nie wystygły

4. Bulion dolej do warzyw, zagotuj. Już można nakładać ! Bulion z warzywami, na wierzch posiekana pietruszka i ryba. Do tego można podać chleb. Smacznego!

5. jeśli chcesz ( i wiesz,że nie ma tam ości) możesz zmiksować wszystko , ew. przetrzeć przez sito i uzyskać zupę-krem

One thought on “Ryba po bretońsku

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.