Lekka pieczona ryba z ciekawą kombinacją aromatów ziół i sosu rybnego. Prosta w przyrządzaniu,jak się już ma rybny filet… najlepiej smakuje ze świeżej ryby.
Składniki
- 200g fileta rybnego (dorsz, pstrąg itp)
- świeży lub suszony tymianek
- świeże lub suszone listki mięty
- ew. ziarna kopru włoskiego lub natka kopru włoskiego
- natka kopru
- sos rybny
- pieprz
- cytryna
- oliwa z oliwek
Do tego:
- ziemniaki
- sałatka: pomidor, sałata lodowa, bulwa kopru włoskiego, ew ogórek
- olej z nasion dyni
- prażone nasiona dyni
Jak to zrobić?
- Wstaw do gotowania ziemniaki, uruchom piec na temp 200 stopni
- Przygotuj rybę – zrób filet, połóż go na folii aluminiowej, pokrop solidnie sosem rybnym, posyp ziołami, pokrop oliwą z oliwek, zawiń folię szczelnie, wstaw do piekarnika na 20 min
- Zrób sałatkę – wymieszaj warzywa, posól, pokrop olejem i posyp prażoną dynią
- Podaj gotowane ziemniaki z koperkiem, rybe i sałatkę. Rybę skrop sokiem z cytryny, ew dosól sosem rybnym.
Smacznego !
Fajny przepis! Zapraszam do mojej akcji Akcja RYBA!!! Szczególy na stronie:
http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2011/03/akcja-ryby.html
fajnie aromatyczna.
Bardzo lubię rybę pieczoną w folii aluminiowej, niezależnie od dodatków. Z sosem rybnym jeszcze nie próbowałam – ciekawy pomysł.