Ryba ziołowa z akcentem wschodnim

Lekka pieczona ryba z ciekawą kombinacją aromatów ziół i sosu rybnego. Prosta w przyrządzaniu,jak się już ma rybny filet… najlepiej smakuje ze świeżej ryby.

Składniki

  • 200g fileta rybnego (dorsz, pstrąg itp)
  • świeży lub suszony tymianek
  • świeże lub suszone listki mięty
  • ew. ziarna kopru włoskiego lub natka kopru włoskiego
  • natka kopru
  • sos rybny
  • pieprz
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

Do tego:

  • ziemniaki
  • sałatka: pomidor, sałata lodowa, bulwa kopru włoskiego, ew ogórek
  • olej z nasion dyni
  • prażone nasiona dyni

Jak to zrobić?

  1. Wstaw do gotowania ziemniaki, uruchom piec na temp 200 stopni
  2. Przygotuj rybę – zrób filet, połóż go na folii aluminiowej, pokrop solidnie sosem rybnym, posyp ziołami, pokrop oliwą z oliwek, zawiń folię szczelnie, wstaw do piekarnika na 20 min
  3. Zrób sałatkę – wymieszaj warzywa, posól, pokrop olejem i posyp prażoną dynią
  4. Podaj gotowane ziemniaki z koperkiem, rybe i sałatkę. Rybę skrop sokiem z cytryny, ew dosól sosem rybnym.

Ryba ziołowa z akcentem wschodnim

Smacznego !

3 thoughts on “Ryba ziołowa z akcentem wschodnim

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.