Bogata, świeża w smaku sałatka pełna słodko-kwaśnych akcentów i ziołowych aromatów. Prosta do przyrządzenia, chrupiąca i pachnąca.
Składniki (na 4 osoby jako przystawka) :
- 125g kuskusu (suchego)
- 200g pomidorów koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- sok z pół cytryny
- 3 łodygi selera naciowego
- 60g sera Serenada np Gouda startego na drobnej tarce
- 4 łyżki stołowe rodzynek
- garść posiekanych świeżych listków pietruszki, mięty i bazylii
sos
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- 3 fileciki anchovies
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyzki czerwonego octu winnego
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Jak to zrobić?
- Zagotuj wodę i zalej kuskus taka ilością, by przykrywała go na 1 cm. Jeśli posiadasz kuskus, który przyrządza się inaczej, postępuj według instrukcji na opakowaniu
- Rodzynki zalej ciepłą wodą, niech stoją 10 min, potem odcedź i odciśnij
- Pokrój drobno cebulę i zalej sokiem cytryny, musi postać parę minut
- Seler pokrój w cienkie plasterki
- Zrób sos: anchovies drobno posiekaj, czosnek zmiażdż przez praskę. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek i anchovies. Jak czosnek zacznie sie brązowić wrzuć sól, pieprz, miód, dobrze rozprowadź. Wyłącz ciepło, wlej ocet i dobrze rozmieszaj.
- Wymieszaj kuskus z cebulą, selerem, rodzynkami,serem i pomidorami pokrojonymi na pół
- Wlej 12 łyżek sosu i wrzuć zioła, wymieszaj i od razu podawaj
SMACZNEGO!
Pingback: Półfinał konkursu Bloger Chef 14-16.03.2014 - Najsmaczniejszy BlogNajsmaczniejszy Blog