Łatwy przepis na lekką sałatkę z odrobiną mięsa i pysznym sosem z czarnej porzeczki i chrzanu. Potrawę można przyrządzić też z gęsi.
Składniki (na 4 osoby):
- 2 piersi kaczki
- paczka miksu sałat Fit&Easy Weekend
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 150ml nalewki porzeczkowej (np. creme cassis)
- 4 łyżki mrożonej porzeczki czarnej lub owoców porzeczki z nalewki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz, majeranek
Jak to zrobić?
- Pierś kaczki posól, popieprz i oprósz majerankiem
- Rozgrzej patelnię, skórę na piersi natnij i obsmaż pierś kaczki,żeby się zarumieniła (najpierw od strony skóry – to wytopi tłuszcz do smażenia)
- Wstaw do piekarnik nagrzanego do 140 stopni z termoobiegiem (lub 160 bez) na 15 minut
- Na patelnię wlej nalewkę i włóż porzeczki
- Gotuj, aż odparuj 3/4, wlej mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zagotuj
- Zestaw z ognia i dopraw chrzanem
- Sałatę polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem
- Na talerzu ułóż sałatę, na tym cienkie plastry piersi, polej sosem
SMACZNEGO!
Napisz w komentarzu jak smakowało 🙂