Sałatka z piersią kaczki i porzeczkowym sosem

Łatwy przepis na lekką sałatkę z odrobiną mięsa i pysznym sosem z czarnej porzeczki i chrzanu. Potrawę można przyrządzić też z gęsi.

Składniki (na 4 osoby):

  • 2 piersi kaczki
  • paczka miksu sałat Fit&Easy Weekend
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 150ml nalewki porzeczkowej (np. creme cassis)
  • 4 łyżki mrożonej porzeczki czarnej lub owoców porzeczki z nalewki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz, majeranek

Jak to zrobić?

  1. Pierś kaczki posól, popieprz i oprósz majerankiem
  2. Rozgrzej patelnię, skórę na piersi natnij i obsmaż pierś kaczki,żeby się zarumieniła (najpierw od strony skóry – to wytopi tłuszcz do smażenia)
  3. Wstaw do piekarnik nagrzanego do 140 stopni z termoobiegiem (lub 160 bez) na 15 minut
  4. Na patelnię wlej nalewkę i włóż porzeczki
  5. Gotuj, aż odparuj 3/4, wlej mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zagotuj
  6. Zestaw z ognia i dopraw chrzanem
  7. Sałatę polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem
  8. Na talerzu ułóż sałatę, na tym cienkie plastry piersi, polej sosem

 

Sałatka z piersią kaczki i porzeczkowym sosem

Sałatka z piersią kaczki i porzeczkowym sosem

SMACZNEGO!

Napisz w komentarzu jak smakowało 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.