Sałatka z zielonych szparagów i wędzonki to propozycja na sezon szparagowy dla tych, którzy chcą zjeść coś bardziej konkretnego. Jeśli danie wydaje się Wam za ciężkie możecie spróbować przepisu na szparagi na parze z jajkiem lub szparagi w sosie holenderskim z duszonymi pokrzywami. Sałatka jest prosta w przyrządzeniu, można ją jeść lekko ciepłą. Ma w sobie połączenie smaku szparagów, słonego i wędzonego akcentu z mięsa i do tego kwaśny kontrast – marynowane cebulki i ocet balsamiczny. Wszystko składa się w fajną całość, która na dodatek jest chrupka – smażona wędzonka i cebulki. Jako wędzonkę użyłem to, co akurat było w lodówce – trochę bardziej tłusty wędzony schab i parę plasterków wędzonej słoniny.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 plastry wędzonki (szynka parmeńska, szwarcwaldzka, baleron, boczek, ew. słonina wędzona)
- 2 łyżki marynowanych cebulek
- łyżka klarowanego masła
- gruba sól
- ocet balsamiczny
Jak to zrobić ?
- Ze szparagów odłam zdrewniałe końce (jak to zrobić pokazuję w tym przepisie)
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć szparagi pokrojona na kawałki 2-3 cm (takie, aby się zmieściły do ust), smaż przewracając od czasu do czasu, aż się zrumienią i zmiękną (7-10 min)
- Zdejmij szparagi z patelni i wrzuć pokrojoną w paski wędzonkę, jeśli jest zbyt chuda dodaj trochę masła.
- Po ostygnięciu połącz szparagi, wędzonkę, cebulki, oprósz grubą solą i skrop octem balsamicznym (ja mam go w sprayu)
Polecam też inne przepisy na białe szparagi:
Zupa krem ze szparagów z wędzonym łososiem
Omlet hiszpański zapiekany ze szparagami
Sałatka ze szparagów i tuńczyka z ziołowym majonezem
Smacznego !
Mmmm, wygląda smakowicie, spróbuje to przygotować wedlug twojego przepisu
Pingback: Tarta żytnia z zielonymi szparagami - Najsmaczniejszy BlogNajsmaczniejszy Blog