Sauerfleisch – mięso na kwaśno z reumoladą

W związku z moim zbliżającym się wyjazdem do Niemiec przeglądałem sobie menu tamtejszych restauracji hotelowych. I w oko mi wpadł specjał ze Szlezwika-Holsztynu – Sauerfleisch. Postanowiłem zatem zajrzeć do kuchni sąsiadów…

Jest to w zasadzie odmiana mięsa w galarecie w Wielkopolsce zwanego galertem. Tyle,że prostsza w przyrządzaniu niż tradycyjne „zimne nóżki”, no i na kwaśno… Je się na zimno z gorącym dodatkiem. Zatem to też dobry pomysł na szybki obiad.

Składniki (na 3-4 osoby)

  • 500g karkówki
  • 15g (półtorej małej paczki) żelatyny (nie znam dokładnej ilości, standardowe 10g to za mało)
  • 125ml octu winnego
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka rosołu drobiowego w proszku (opcjonalnie)
  • odrobina sambal oelek lub chilli (2 czubki noża)
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren jałowca
  • łyżeczka majeranku
  • ew inne przyprawy (kilka ziaren ziela angielskiego, kolendry, gorczycy, pół łyżeczki ziaren kminku)
  • 8 ziemniaków (odpowiednio do ilosci osob)

Reumolada

  • 4 łyżki (ok 80g) majonezu
  • łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • kopiasta łyżka posiekanych ogórków konserwowych
  • pół łyżeczki curry
  • 1 posiekana drobno szalotka
  • 1-2 łyżeczki marmolady brzoskwiniowej
  • sok z cytryny
  • można dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku, troszke pasty sardelowej lub anchovies, łyżkę jogurtu

Jak to zrobić ?

  1. Zagotuj litr wody,włóż karkówkę. Garnek musi być taki,żeby była przykryta
  2. Wrzuć cebule pokrojoną w plastry, przyprawy i warzywa starte na tarce jarzynowej. Ja swoje przyprawy schowałem do papierowego filtra do herbaty,żebym nie musiał później ich wyławiac.
  3. Niech się gotuje na małym ogniu ok 1,5 godz.
  4. Po ok pół godzinie sprawdź smak rosołu, dosól go ,ew dopraw bulionem w proszku (ja niezmiennie Winiary)
  5. Wyjmij mieso i schłodź je
  6. Żelatynę namocz w ok 10 łyzkach zimnej wody i zostaw na 10 min
  7. Rosół przecedź, odlej 375ml, wlej do tych 375ml ocet, dopraw solą i cukrem
  8. Zagotuj powyższą mieszaninę, zdejmij z ognia i rozpuść w niej żelatynę.
  9. Schłodzone mięso pokrój w grubą kostkę
  10. Do foremki „pasztetówki” albo do szklanych miseczek wkładaj posiekaną natkę pietruszki, troche warzyw z rosołu, mięso i zalewaj galaretą.
  11. Odstaw do stężenia (czyli najlepiej na noc do lodówki)
  12. Do podania zrób reumoladę: wszystkie składniki posiekaj i zmieszaj, ew możesz użyć blendera
  13. Tradycyjnym dodatkiem do tego są Bratkartoffeln – ugotuj ziemniaki, pokrój w plastry i podsmaż. Ja akurat miałem puree kartoflano-selerowe z wczoraj, więc je podsmażyłem

Sauerfleisch - mięso na kwaśno z reumoladą

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.