W związku z moim zbliżającym się wyjazdem do Niemiec przeglądałem sobie menu tamtejszych restauracji hotelowych. I w oko mi wpadł specjał ze Szlezwika-Holsztynu – Sauerfleisch. Postanowiłem zatem zajrzeć do kuchni sąsiadów…
Jest to w zasadzie odmiana mięsa w galarecie w Wielkopolsce zwanego galertem. Tyle,że prostsza w przyrządzaniu niż tradycyjne „zimne nóżki”, no i na kwaśno… Je się na zimno z gorącym dodatkiem. Zatem to też dobry pomysł na szybki obiad.
Składniki (na 3-4 osoby)
- 500g karkówki
- 15g (półtorej małej paczki) żelatyny (nie znam dokładnej ilości, standardowe 10g to za mało)
- 125ml octu winnego
- 1 cebula
- włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera)
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka rosołu drobiowego w proszku (opcjonalnie)
- odrobina sambal oelek lub chilli (2 czubki noża)
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren jałowca
- łyżeczka majeranku
- ew inne przyprawy (kilka ziaren ziela angielskiego, kolendry, gorczycy, pół łyżeczki ziaren kminku)
- 8 ziemniaków (odpowiednio do ilosci osob)
Reumolada
- 4 łyżki (ok 80g) majonezu
- łyżka kaparów (opcjonalnie)
- kopiasta łyżka posiekanych ogórków konserwowych
- pół łyżeczki curry
- 1 posiekana drobno szalotka
- 1-2 łyżeczki marmolady brzoskwiniowej
- sok z cytryny
- można dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku, troszke pasty sardelowej lub anchovies, łyżkę jogurtu
Jak to zrobić ?
- Zagotuj litr wody,włóż karkówkę. Garnek musi być taki,żeby była przykryta
- Wrzuć cebule pokrojoną w plastry, przyprawy i warzywa starte na tarce jarzynowej. Ja swoje przyprawy schowałem do papierowego filtra do herbaty,żebym nie musiał później ich wyławiac.
- Niech się gotuje na małym ogniu ok 1,5 godz.
- Po ok pół godzinie sprawdź smak rosołu, dosól go ,ew dopraw bulionem w proszku (ja niezmiennie Winiary)
- Wyjmij mieso i schłodź je
- Żelatynę namocz w ok 10 łyzkach zimnej wody i zostaw na 10 min
- Rosół przecedź, odlej 375ml, wlej do tych 375ml ocet, dopraw solą i cukrem
- Zagotuj powyższą mieszaninę, zdejmij z ognia i rozpuść w niej żelatynę.
- Schłodzone mięso pokrój w grubą kostkę
- Do foremki „pasztetówki” albo do szklanych miseczek wkładaj posiekaną natkę pietruszki, troche warzyw z rosołu, mięso i zalewaj galaretą.
- Odstaw do stężenia (czyli najlepiej na noc do lodówki)
- Do podania zrób reumoladę: wszystkie składniki posiekaj i zmieszaj, ew możesz użyć blendera
- Tradycyjnym dodatkiem do tego są Bratkartoffeln – ugotuj ziemniaki, pokrój w plastry i podsmaż. Ja akurat miałem puree kartoflano-selerowe z wczoraj, więc je podsmażyłem
Smacznego!