Schab pieczony długo w winie – a’la pulled pork

Przepis na schab pieczony – tradycyjne danie, ale trochę inaczej podane. Przy okazji świątecznego obiadu warto podać to lubiane mięso w innej postaci i zaskoczyć domowników. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze jest mięciutki, tak,że można go podzielić widelcem. Do tego powstaje przy okazji aromatyczny, lekko kwaskowy sos dzięki ziołom – tymiankowi, pietruszce, liściom laurowym oraz pomidorom i białemu winu. Można go podać w postaci plastrów albo rozdzielając na włókna wzdłuż – czyli jak pulled pork.

Przepis ten wymyśliłem w ramach moich ostatnich eksperymentów z długim pieczeniem i wypróbowałem nie tylko na sobie. Goście byli zadowoleni 🙂

Schab długo pieczony w winie - a'la pulled pork

Schab pieczony w winie – a’la pulled pork

Składniki (na 4 osoby):

  • ok 1 – 1,2 kg schabu bez kości w kawałku
  • 2 cebule
  • łyżeczka soli
  • 0,5 litra półwytrawnego lub wytrawnego, białego wina
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 łodyżki natki pietruszki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Jak to zrobić?

  1. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebule, usmaż, aż będą przezroczyste.
  2. Pod koniec wrzuć czosnek pokrojony w plasterki, lekko go przesmaż.
  3. Przełóż cebulę i czosnek do brytfanki lub garnka nadającego się do pieczenia w piekarniku
  4. Natrzyj schab solą i pieprzem, na patelni rozgrzej olej
  5. Na nagrzanym, gorącym oleju obsmaż schab z każdej strony tak, aby się zarumienił
  6. Przełóż schab do brytfanki, rozgrzej piekarnik do 160 stopni
  7. Na patelnię wlej połowę wina i zagotuj, przy okazji łopatką zeskrob wszystko, co przywarło do patelni -da to dodatkowy smak
  8. Zawartość patelni wlej do brytfanki, wlej resztę wina, gorący bulion, dorzuć przyprawy i pomidory.
  9. Brytfankę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 3 godziny
  10. Potem zmniejsz temperaturę do 120 stopni i zostaw na kolejne 6 godzin (albo na noc).
  11. Wyjmij mięso do  pojemnika i zamknij,aby nie wystygło, pozostały sos wlej do garnka i odparuj mniej więcej połowę. Odparowanie służy temu,żeby smak był bardziej intensywny – odparowuj tak długo,aż smak będzie Ci odpowiadał. Możesz sos przecedzić, ja jednak zostawiam wszystkie fragmenty warzyw i przyprawy, bo dodają dodatkowego smaku
  12. Spróbuj smaku czy jest wystarczająco intensywny,ew. przypraw pieprzem i solą.
  13. Mięso porozdzielaj na włókna i podaj z sosem

Smacznego !

Zachęcam Was do dzielenia się wrażeniami i uwagami w komentarzach – tu, na blogu i na fanpage Najsmaczniejszy Blog na Facebooku.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.