Pełne smaku wędliny do zrobienia w domu, zwłaszcza jeśli się nie ma wędzarni. Wiosna i jesień to najlepszy okres do wyrobu ze względu na obecność umiarkowanej temperatury i nieobecność much… Z mojej praktyki najlepiej nadaje się do tego schab wieprzowy, chociaż dziś zacząłem eksperyment z boczkiem na chińską modłę… zobaczymy co z tego wyjdzie…
Składniki :
- schab
- sól
- ziarna kolendry
- czosnek
Można też dodać
- peklosól
- inne przyprawy/zioła
Jak to zrobić ?
- Umyj i osusz mięso
- Natrzyj je mieszaniną soli, zgniecionej kolendry i czosnku. Ja do swoich wędlin użyłem „soli Grzesia” (opisanej w przepisie na łososia) -czyli 15% peklosoli i przyprawy -liść laurowy, jałowiec, pieprz,kozieradka, kminek itd… i dodatkowo jeszcze ekstra kolendrę i świeży czosnek
- Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku przez tydzień, będzie się zbierać ciecz
- Wylej ciecz, osusz mięso, zawiń w pończochę (nieużywaną ma się rozumieć 🙂 ) – 3 warstwy,ew w gazę (potrafi się trochę przykleić), zawiąż sznurkiem
- Powieś w kuchni lub piwnicy na tydzień. Ważne,żeby nie było bardzo gorąco i wilgotno oraz żeby nie było insektów i zwierząt
- Włóż na tydzień do lodówki. Jeśli zacznie się robić wilgotne możesz np na noc wywiesić do suszenia
- Krój cienko
🙂
Smacznego !