Schab suszony a’la parmeńskie

Pełne smaku wędliny do zrobienia w domu, zwłaszcza jeśli się nie ma wędzarni. Wiosna i jesień to najlepszy okres do wyrobu ze względu na obecność umiarkowanej temperatury i nieobecność much… Z mojej praktyki najlepiej nadaje się do tego schab wieprzowy, chociaż dziś zacząłem eksperyment z boczkiem na chińską modłę… zobaczymy co z tego wyjdzie…

Składniki :

  • schab
  • sól
  • ziarna kolendry
  • czosnek

Można też dodać

  • peklosól
  • inne przyprawy/zioła

Jak to zrobić ?

  1. Umyj i osusz mięso
  2. Natrzyj je mieszaniną soli, zgniecionej kolendry i czosnku. Ja do swoich wędlin użyłem „soli Grzesia” (opisanej w przepisie na łososia) -czyli 15% peklosoli i przyprawy -liść laurowy, jałowiec, pieprz,kozieradka, kminek itd… i dodatkowo jeszcze ekstra kolendrę i świeży czosnek
  3. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku przez tydzień, będzie się zbierać ciecz
  4. Wylej ciecz, osusz mięso, zawiń w pończochę (nieużywaną ma się rozumieć 🙂 ) – 3 warstwy,ew w gazę (potrafi się trochę przykleić), zawiąż sznurkiem
  5. Powieś w kuchni lub piwnicy na tydzień. Ważne,żeby nie było bardzo gorąco i wilgotno oraz żeby nie było insektów i zwierząt
  6. Włóż na tydzień do lodówki. Jeśli zacznie się robić wilgotne możesz np na noc wywiesić do suszenia
  7. Krój cienko
    🙂
Schab i karkówka suszone a'la parmeńskie

Schab i karkówka suszone a'la parmeńskie

Smacznego !

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.