Śledź pod pierzynką na sałatce ziemniaczanej

Nowa wersja znanej przystawki. Sałatka daje ostrość, którą łagodzi słodycz buraka, a uzupełnia słoność śledzia i pikantnośc chrzanu – fuzja smaków 🙂

 

Składniki (na 1 porcję)

  • 2 ziemniaki (najlepiej sałatkowe)
  • 2 płaty śledziowe w oleju (typu „wiejskie”)
  • 1 burak (ok 200g)
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • 2 łyżki czerownego octu winnego
  • pół łyżeczki ostrej musztardy
  • natka pietruszki – kilka gałązek
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • kawałek korzenia chrzanu lub chrzan tarty

Jak to zrobić?

Sałatka ziemniaczana

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, po przestudzeniu obierz i pokrój w talarki ok 0,5 cm grubości
  2. W czasie gdy ziemniaki się gotują zrób sos: wymieszaj posiekaną drobno natkę pietruszki natki z oliwą, octem i musztardą
  3. Zalej sosem ciepłe ziemniaki, wystudź

Sałatka buraczana

  1. Ugotuj buraka w łupinie
  2. Po przestygnięciu obierz, starkuj na tarce warzywnej (grubej)
  3. Wymieszaj śmietanę, majonez, trochę pieprzu, zmieszaj z burakami

Teraz montujemy piramidkę 🙂

  1. Na spód warstwa sałatki ziemniaczanej
  2. Następnie filety śledziowe pokrojone w kawałki ok 2 cm (aby się mieściły na raz w ustach)
  3. Na to sałatka buraczana
  4. A na wierzch troszke starkowanego na wiórki chrzanu
Śledź pod pierzynką z sałatką ziemniaczną

Śledź pod pierzynką z sałatką ziemniaczną

SMACZNEGO !

 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.