Nowa wersja znanej przystawki. Sałatka daje ostrość, którą łagodzi słodycz buraka, a uzupełnia słoność śledzia i pikantnośc chrzanu – fuzja smaków 🙂
Składniki (na 1 porcję)
- 2 ziemniaki (najlepiej sałatkowe)
- 2 płaty śledziowe w oleju (typu „wiejskie”)
- 1 burak (ok 200g)
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- 2 łyżki czerownego octu winnego
- pół łyżeczki ostrej musztardy
- natka pietruszki – kilka gałązek
- łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- kawałek korzenia chrzanu lub chrzan tarty
Jak to zrobić?
Sałatka ziemniaczana
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach, po przestudzeniu obierz i pokrój w talarki ok 0,5 cm grubości
- W czasie gdy ziemniaki się gotują zrób sos: wymieszaj posiekaną drobno natkę pietruszki natki z oliwą, octem i musztardą
- Zalej sosem ciepłe ziemniaki, wystudź
Sałatka buraczana
- Ugotuj buraka w łupinie
- Po przestygnięciu obierz, starkuj na tarce warzywnej (grubej)
- Wymieszaj śmietanę, majonez, trochę pieprzu, zmieszaj z burakami
Teraz montujemy piramidkę 🙂
- Na spód warstwa sałatki ziemniaczanej
- Następnie filety śledziowe pokrojone w kawałki ok 2 cm (aby się mieściły na raz w ustach)
- Na to sałatka buraczana
- A na wierzch troszke starkowanego na wiórki chrzanu
SMACZNEGO !