Przepis duński,który zrobiłem na Wigilię… zdobył uznanie. Banalnie prosty. Słodko-kwaśny.
Składniki:
- wiaderko filetów matjasy
- 2 małe pęczki koperku
- 200g cukru
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml octu winnego białego (ja dałem słodowy)
- 1 duża cebula
- 2 listki laurowe
Jak to zrobić?
- Filety śledziowe wymocz w wodzie 30 min
- Wino, ocet listki laurowe i cukier zagotuj do rozpuszczenia cukru, ostudź
- W naczyniu układaj warstwami kawałki śledzia, krążki surowej cebuli i posiekany koperek, zalej zalewą
- Wstaw do lodówki i czekaj dobę, a najlepiej 2-3 dni
Zrobiłem tez poźniej troszkę inną, ostrzejszą wersję – 300ml octu i 200 ml wina i nie moczyłem śledzi, dodatkowo do marynaty dodałem gwiazdkę anyżu i kilka ziaren pieprzu. Też dobra.
Smacznego!